Vujović predsedavala drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene

12.09.2022

13:42

0

Autor: R.M.

U svetlu klimatskih izazova apsolutni prioritet je strateško planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou

Vujović predsedavala drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene
IMG-20220912-WA0009 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predsedavala je danas drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene, na kojoj su sumirani najvažniji rezultati u odnosu na prethodno zasedanje, kao i planovi za naredni period.

Vujović je istakla da je jedan od najvećih uspeha Srbije u kontekstu međunarodnih obaveza, usvajanje i dostavljanje revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Zajedničkim radom i trudom postigli smo konsenzus po pitanju našeg cilja smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji je za više od tri puta ambiciozniji od prethodnog cilja koji smo postavili. Ministarstvo koje vodim nastaviće da ulaže velike napore kako bismo uspostavili sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama koji smo doneli prošle godine, a koji će imati pozitivne efekte po građane i privredu – rekla je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, u svetlu klimatskih izazova apsolutni prioritet u narednom periodu je strateško planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Naš plan je da u narednom periodu dostavimo Vladi ključni strateški dokument za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte na nacionalnom nivou, a to je predlog Strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom. Usvajanje Strategije obezbediće osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije na nivou cele privrede. Ministarstvo aktivno učestvuje i u izradi budućeg Integrisanog plana za energetiku i klimu koji izrađuje Ministarstvo rudarstva i energetike, što je još jedan ključni dokument za planiranje niskougljeničnog razvoja Srbije. U narednom periodu nastavljamo i sa izradom Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će predstavljati osnov za planiranje i razvoj ove važne oblasti – rekla je Vujović.

Ministarka je najavila da će uskoro biti organizovan i drugi po redu Dijalog o klimatskim promenama u saradnji sa Programom UN za razvoj, kao priprema za međunarodnu Konferenciju o klimatskim promenama u Šarm el Šeiku. Konferencija će biti održana u novembru 2022. godine, kada će Republika Srbija predstaviti dosadašnje rezultate iz ove oblasti.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike