Patrijarh Porfirije: Mitropolit Amfilohije je posijao seme Hristovog Jevanđelja koje je od pustoši u Crnoj Gori stvorilo velike plodove

27.08.2022

19:27

0

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije svečano je večeras dočekan u manastiru Savina kod Herceg Novog odakle je poručio da je danas sve veličanstveno i da je velika radost

Patrijarh Porfirije: Mitropolit Amfilohije je posijao seme Hristovog Jevanđelja koje je od pustoši u Crnoj Gori stvorilo velike plodove
mitropolija - Copyright Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije svečano je večeras dočekan u manastiru Savina kod Herceg Novog, odakle je uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice poručio da je danas sve veličanstveno i da je velika radost jer su, kako je kazao, svi ovde sabrani u jedinstvenoj svetinji koja se nalazi na najlepšem mestu od svih naših svetinja.


Patrijarh je poručio da ne postoje granice ni u vremenu ni u prostoru ni u večnosti.

- Svi smo večeras jedno telo bogočovečansko, jednim duhom živimo, dišemo i mislimo. U našoj crkvi je poznato da je poštovanje i proslavljenje Svetog Save više nego u svim krajevima izraženo ovde u Boki Kotorskoj. Ovde je najveći broj manastira posvećeno njemu - naveo je patrijarh.

 


Patrijarh se osvrnuo na dela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i poručio da je on od "pustoši napravio seme, koje je dalo bogate plodove".

- Imao je Hrista u srcu i zaorao duboku brazdu i posejao seme Hristovog Jevanđenja, takvo seme da je za nepune tri decenije od pustoši u Crnoj Gori, ne samo proklijalo seme nego seme posejano i dalo bogate, predivne duhovne plodove. Ti plodovi nisu samo arhijereji i monasi: to ste vi, braćo i sestre, koji nosite znak Hrista, znak ljubavi i činite sve da u skladu sa onim semenom primite svakoga u svoje srce i dušu svoju, bez obzira ko kako sebe naziva ili ko zaista jeste jedno, drugo ili treće. Da imamo njegove molitve, a i mi da se molimo neprestano jedni za druge moleći i za njega - poručio je Patrijarh srpski.

 

Okupljenom vernom narodu obratio se rečima:

"Narode božiji, sabrani u ovaj predivni grad na predivnoj Jadranskoj obali u ovaj predivni svetli čas. Evo nas u ovoj svetoj obitelji uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice koja je pokrov i zaštita celog ljudskog roda....".

Skupu ispred manastira Savina prisustvovao je i Vladimir Božović, ambasador Srbije u Podgorici kojeg je vlast DPS Mila Ðukanovića proterala.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
 

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije zahvalio je patrijarhu Porfiriju što je došao u Herceg Novi da zajednički, kako je naveo, "sa braćom arhijerejima unesete svoje molitve pred presto božiji i da vašim molitvama donesete blagoslov na Boku i Crnu Goru i vaskoliki srpski narod".


Dolasku patrijarha Porfirija se, kazao je, raduju i nebo i zemlja.

 

 


- Idete stopama Svetog Save i nosite njegov blagoslov među nas. Raduje se Sveti Sava jer vidi da njegov naslednik vodi njegov narod stopama i stazama Hristovim. Ovde je odavno blagoslov Svetog Save, a o tome i govori ime ovoga manastira - kazao je Joanikije.

Patrijarh je na Tivatski aerodrom stigao u popodnevnim satima, a od Tivta da Herceg Novog došao je jahtom.

Celim putem bio je pozdravljen od naroda, a u Herceg Novom su ga dočekali predsednica Skupštine Danijela Ðurović, potpredsednik vlade i predsednik SNP Vladimir Joković, ministar zdravlja i potpredsednik SNP Dragoslav Šćekić, ministar prosvete Miomir Vojinović, kao i poslanica DF-a Simonida Kordić, Jovan Vučurović, predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović.

Mitropolit Joanikije: Patrijarh Porfirije ide stopama Svetog Save

Pozdravljajući Njegovu Svetost Mitropolit Joanikije je rekao da je ova svetkovina dvostruka zbog praznika Uspenja Presvete Bogorodice i zbog dolaska Njegove Svetosti Patrijarha Porfirija u Herceg Novi i manastir Savinu, a povodom 640 godina od osnivanja ovoga grada.

- Vaša Svetosti, hvala vam što ste odabrali da na ovaj veliki praznik i povodom ovog velikog jubileja dođete u Herceg Novi da zajednički sa braćom arhijerejima ovde sabranima, sa sveštenstvom i sa celim vernim narodom uznesete svoje patrijaraške molitve u ime svih nas pred Presto Božji. I da vašim molitvama i uz molitvenu podršku svih nas ovdje sabranih nizvedete Božji blagoslov i na ovaj grad i na Boku i na Crnu Goru i na ceo verujući srpski narod i narod širom zemnoga šara - rekao je u slovu dobrodošlice Patrijarhu srpskome Mitropolit Joanikije.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
 

Dodao je da se raduju i nebo i zemlja prazniku i Patrijarhovom dolasku.

- Vi, Vaša Svetosti, idete stopama Svetoga Save. Nosite njegovu blagodat i njegov blagoslov. I oprisutnjujete Svetoga Savu ovde među nama. A što je najvažnije oprisutnjujete svojom patrijaraškom službom kada vozglavljujete ovakve praznike, liturgijske sabore samoga Spasitelja i Gospoda našega Isusa Hrista. Radije se Sveti Sava jer vidi da njegov naslednik vodi njegov narod putem Jevanđelja, stopama i stazama Hristovim - rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike