"Psorijazu uglavnom dobiju emotivci": Stručnjak objasnio šta opaka bolest nosi i koliko je delotvoran novi način lečenja

25.08.2022

06:37

0

Psorijaza se može javiti u bilo kom periodu života

"Psorijazu uglavnom dobiju emotivci": Stručnjak objasnio šta opaka bolest nosi i koliko je delotvoran novi način lečenja
Ilustracija - Copyright Pixabay

Psorijaza je kompleksna autoimuna bolest koja se prepoznaje po crvenim flekicama, odnosno mrljama koje se javljaju na koži, a leči se i imunoterapijom. Imunoterapija je ciljana imunološka terapija koja deluje na imunološki sistem koji je odgovoran za sam efekat psorijaze. Za ovu bolest se pretpostavlja da je, između ostalog, uzrokovana stresom.

- To je bolest imunološkog sistema koja se javlja kada se desi neki "okidač", da li zbog produženog stresa, štitne žlezde i nekih drugih razloga. A uglavnom je dobijaju introvertne osobe, koje ne izlaze na kraj sa emocijama i stresom, dok ekstrovertne osobe izlaze na kraj sa stresom tako što sve izbace iz sebe za razliku od ovih prvih - kaže dermatolog dr Predrag Poleksić u razgovoru za 24sedam.

printscreen/youtube/ American Academy of Dermatology 81K subscribers
 

Kako funkcioniše imunoterapija kod psorijaze?

- Terapija ne leči kožu već deluje na imunološki sistem, u smislu da smanjuje imunološki odgovor. To su antitela koja sprečavaju dejstvo našeg imunološkog sistema da napada ćelije kože. Nisu to čarobni lekovi, oni imaju dosta neželjenih dejstava, u smislu da nestane psorijaza, ali se toliko smanji imuni sistem da je povećano stvaranje incidenci raka, raznih tumora u organizmu, pada imuniteta, a moguće su virusne, bakterijske i gljivične infekcije i tako dalje - objašnjava naš sagovornik.

Upitan da objasni kada se imunoterapija preporučuje ljudima koji imaju psorijazu, doktor Poleksić odgovara da je to samo u slučajevima kada je minimum 70 odsto kože zahvaćeno ovom bolešću.

- Imunoterapija nije za svaki oblik psorijaze, što znači da je za osobe koje imaju više od 70 odsto površine tela zahvaćene bolešću. Ona sredi psorijazu, ali malo i obori imunitet. U lečenju se koristi nekoliko bioloških terapija, od kojih se neke primenjuju jednom nedeljno, a neke jednom mesečno. Apliciraju se obično supkutano ispod kože kada se daju injekcije i na tom mestu mogu da se jave crvenilo, otok, bol, temperatura, drhtavica, jer sve to deluje na imunološki sistem. Bolest je vezana za imunološki sistem, pa je kod lečenja psorijaze bitan multidisciplinarni pristup imunologa, endokrinologa, reumatologa i dermatologa - kaže dr Poleksić.

Razgovor je ponekad lek

- Deo terapije je i kada se pravilno priđe pacijentu i sa njim razgovara. Već 15 godina se bavim psorijazom i primetio sam da je mnogo bolji efekat kada pacijenta saslušamo i damo mu određene savete nego kad mu kažemo da je to teška i neizlečiva bolest. Kada se pacijentu priđe sa empatijom i pokuša da mu se pomogne, onda se postižu dobri efekti - priča naš sagovornik.

Na pitanje da li psorijaza može da se izleči, sagovornik 24sedam kaže da se teško leči, ali i da je nekoliko pacijenata uspešno izlečio.

- Psorijaza teško može da se izleči, ali je bilo nekih slučajeva koje sam izlečio jer su bili u početnom stadijumu. To su uglavnom bile mlađe osobe i njihovo lečenje je trajalo oko šest meseci. Jedan dečko iz Smedereva koji je dolazio kod mene imao je psorijazu po celom telu. Bio je veoma uporan i pridržavao se svega, tako da sam mu izlečio psorijazu. Dodao bih da je jetra veoma važna za detoksikaciju organizma, jer ako ne funkcioniše, može da se javi psorijaza - objašnjava dr Poleksić. 

Zaključuje da, bez obzira na starosnu dob, psorijaza može da se javi u bilo kom periodu života, od detinjstva do čak duboke starosti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike