Psorijaza - Uz biološku terapiju moguće sprečavanje napretka bolesti

23.11.2020

12:57 >> 13:18

0

Autor: M.V.

Pravo na biološku terapiju imaju svi pacijenti sa umerenim i težim oblikom psorijaze

Psorijaza - Uz biološku terapiju moguće sprečavanje napretka bolesti
Copyright printscreen/youtube/ American Academy of Dermatology 81K subscribers

Biološka terapija za lečenje psorijaze se na pozitivnoj listi lekova u Srbiji nalazi od prošle godine, zahvaljujući angažovanju stručnjaka iz oblasti dermatovenerologije, udruženja pacijenata i odluci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ova terapija pokazala se kao najefikasnija opcija.

Pravo na biološku terapiju, koja utiče na povlačenje simptoma i zaustavlja progresiju bolesti, imaju svi pacijenti sa umerenim i težim oblikom psorijaze, odnosno oni kojima je tom bolešću zahvaćeno više od 10 odsto površine kože.

Simptomi psorijaze

Načelnik funkcijske dijagnostike Klinike za kožne i polne bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji Željko Mijušković istakao je da psorijaza, iako se ispoljava prvenstveno na koži, odavno ne predstavlja samo kozmetički problem, već da je više od bolesti kože.

Pixaby

– Psorijaza je bolest koja se manifestuje u vidu crvenila i ljuspanja koje je najčešće jasno ograničeno od zdrave kože, ali pored toga, može zahvatiti zglobove, kosti, kardiovaskularni sistem ili biti udružena sa metaboličkim sindromom – navodi dr Mijušković.

Dodaje da statistika kaže da kod četiri od 10 osoba sa psorijazom postoji mogućnost razvijanja težeg oblika te bolesti, a ukoliko su promene na koži praćene bolom u zglobovima, to može biti znak da se razvio psorijazni artritis.

Pročitajte još: Dr Kon: Ima mnogo više zaraženih nego otkrivenih slučajeva, taj broj može da se pomnoži sa deset

Pročitajte još: “Zatvoreni smo mesec i po, nema okupljanja, a venčanja samo iz nužde”: Ispovest Milice (25) iz Slovenije

Kako je naveo dr Mijušković, “zbog toga je veoma važno da svi pacijenti obrate pažnju na simptome i na vreme se jave dermatologu, kako bi adekvatnom terapijom zaustavili dalji napredak psorijazne bolesti”.

Kako se daje biološka terapija?

Specijalista dermatovenerologije u Klinici za dermatovenerologiju KC Niš Danica Tiodorović objašnjava da se biološka terapija daje potkožnom injekcijom, a da pacijenti osećaju brzo poboljšanje simptoma, uključujući i povlačenje promena na koži.

– Pacijenti sa teškim oblikom psorijaze ni na koji način ne treba da se oslanjaju na dijete, meleme, suplemente, kreme, jer nijedan alternativni pristup lečenju ne daje nikakav efekat – navodi dr Tiodorović i dodaje da je biološka terapija trenutno najefikasnija opcija za terapiju umerenog do teškog oblika psorijaze.

Pixabay

– Može se primenjivati u dužem vremeskom periodu zbog niskog rizika od razvoja neželjenih dejstava – poručila je ona.

Takođe i Vladimir Kecić, predsednik udruženja Pacijenti protiv psorijaze 3P, naglasio je da se uz redovnu biološku terapiju bolest konačno u potpunosti ili skoro u potpunosti može držati pod kontrolom.

– Osim što smanjuje ili potpuno oporavlja zahvaćenu obolelu površinu kože i utiče na povlačenje ostalih simptoma koji se ne manifestuju na koži, pacijentima je konačno omogućen kvalitetan i društveno i profesionalno aktivan život. Zbog toga, veoma je važno da pacijenti budu motivisani da traže od svog dermatologa adekvatnu terapiju i žive život punim plućima – izjavio je Kecić.

U Srbiji oko 140.000 ljudi boluje od psorijaze, a borba protiv te bolesti nedavno je simbolično obeležena 29. oktobra na Svetski dan borbe protiv psorijaze.

Podsećamo, “24sedam” je 19. oktobra pisao o devojci Svetlani Veličković iz Trstenika, koja ima najteži oblik psorijaze i trpi nesnosne bolove, a kao rešenje doktori su preporučili upravo biološku terapiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike