Pet scenarija za početak školske godine: Ovo su opcije koje mogu biti na stolu, neka rešenja već viđena

17.08.2022

18:15

0

Radovanović napominje da su sada lakše kliničke slike jer omikron ređe udara na pluća

Pet scenarija za početak školske godine: Ovo su opcije koje mogu biti na stolu, neka rešenja već viđena
Zoran Radovanović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević Profimedia Printscreen/Youtube/K1 Televizija

U javnosti se opet povela priča oko početka školske godine, pa se spekuliše i o potencijalnim scenarijima u vezi datuma početka škole  zbog novog talasa korone. Epidemiolog Branislav Tiodorović je izjavio da će za desetak dana videti kakva je epidemiološka situacija, pa će se na osnovu toga dati predlog da li će se početak školske godine pomeriti za sedam dana.

Ova izjava izazvala je i reakcije na sajtovima i društvenim mrežama a mi smo istraživali kojih pet scenarija bi mogli da se nađu na stolu i šta bi mogli da znače za decu ali i za epidemiološku situaciju.

Profimedia
Ilustracija

1. Odlaganje školske godine za sedam dana

Epidemiolog Zoran Radovanović je komentarišući ovu opciju za 24sedam rekao da se ne može precizirati jer se ne zna kako će se talas kretati početkom septembra.

- Zaista ne znam šta iz Kriznog štaba imaju u vidu jer ne znamo kako će se ovaj talas kretati. Tiodorović verovatno ima neku informaciju da će talas da traje od prvog septembra i da će se završiti sedmog. Zvanične brojke koje dobijamo ne mogu da posluže da se predvidi dalji tok epidemije. Brojke su nepouzdane i veoma je teško reći da li smo na vrhuncu ovog sedmog talasa - kazao je on.

2. Da se odeljenje "podeli" na dva dela

Jedan od modela koji je doktor Tiodorović pomenuo jeste i da se odeljenja sa više od 30 učenika "podele" na dva dela. Radovanović dodaje da je ovakav model već viđen ranije.

- To je rađeno ranije i to je samo dvostruko opterećenje za nastavnike jer mi ne znamo kakva će biti učestalost kovida, odnosno kako će se kretati - kaže epidemiolog.

 

Studenti online?

Epidemiolog Radovanović dodaje da je i ranije bilo onlajn nastave za studente ali da ovaj model krnji obrazovanje i čitave generacije dobiju mnogo manji kvalitet obrazovanja nego što bi se očekivalo. On napominje da su sada lakše kliničke slike jer omikron ređe udara na pluća uglavnom ostaje u gornjim respiratornim putevima sa jedne strane, a sa druge mnogi građani su već preležali kovid ili su vakcinisani pa onda imaju zaštitu. Skoro svako je preležao jednom, više puta ili je vakcinisan tako da je objektivno virus sada dosta blaži.

3. Onlajn nastava

- To je ranije praktikovano i pokazalo se da je takav pristup inferioran u odnosu na klasičnu nastavu. Tako se pritupa samo u velikoj nevolji, a sada situacija nije baš takva. Međutim, svakako bi trebalo pratiti epidemiološku situaciju - upozorava sagovornik 24sedam.

4. Osnovci u klupama, srednjoškolci onlajn ili obrnuto

S obzirom da je zaražavanje dosta primećeno kod mladih, dok su kod starije populacije kliničke slike nešto blaže, postoji i mogućnost da se osnovci zadrže u klupama, dok bi srednjoškolci imali onlajn nastavu ili obrnuto, u zavisnosti od prisustva virusa među ovim učenicima. Radovanović je napomenuo da je i ovaj model praktikovan kao i ostali.

- Kovid je sada sve češći među decom, ali to je ta dinamika zato što su odrasli vakcinisani i više su bili u kontaktu. Jedno vreme su u Mišoviću na dečjem odeljenju bila odojčad obolela od kovida tako da je to opet očekivana dinamika epidemijskog procesa - kaže on.

Profimedia
Ilustracija

 

5. Sve normalno

Poslednja opcija je da sve bude u redu i da školska godina počne na vreme u septembru. Upravo ovo je u Ministarstvu prosvete rečeno da nije planirano odlaganje početka školske godine, a da će sutra biti održana sednica Tima za škole na kojoj će se razmatrati higijenske mere i preporuke koje će biti upućene školama, među kojima je i nošenje maske.

- To ne znači da sada možemo slobodno da se zaražavamo jer svaki novi atak oštećuje organe dodatno, tako da ako već morate da se zarazite bolje jednom nego tri puta. I dalje se treba čuvati zaraze jer iz četvrtog puta može da se dobije teži oblik kovida i ako je klinička slika lakša oštećuju se organi jer je sistemska bolest - dodaje Radovanović.

Zaključuje da posle svake epizode bolesti postoji opasnost da dođe do drugog kovida što je, kako navodi, imunološki fenomen pa je mesecima dramatičan kvalitet života. I to su razlozi zbog čega se treba boriti protiv zaražavanja bez obzira na to što je klinička slika blaža.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike