Važno obaveštenje za roditelje koji sami vode dete u Grčku: Ovo je procedura za saglasnost za putovanje maloletnog deteta!

13.08.2022

17:55

0

Preporuka je da se pre putovanja, o uslovima ulaska informišete kod nadležnih organa države u koju putujete ili njihovog diplomatsko-konzularnog predstavništva u Republici Srbiji

Važno obaveštenje za roditelje koji sami vode dete u Grčku: Ovo je procedura za saglasnost za putovanje maloletnog deteta!
pasoš čekanje - Copyright Profimedia

Posedovanje saglasnosti za maloletnu decu koja putuju u Grčku sa jednim od roditelja česta je tema na društvenim mrežama, te je veoma važno znati detalje zakona, o kojima je ranije pisao portal Grčka info.com.

Oni su preneli obaveštenje sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova gde piše sledeće:

Maloletni državlјani Republike Srbije prilikom prelaska državne granice Republike Srbije u obavezi su da poseduju važeću putnu ispravu ili ličnu kartu, a što je u skladu sa propisima koji regulišu oblast prelaska državne granice.

Za prelazak državne granice maloletnog lica, državlјanina Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelј ili zakonski zastupnik, potrebna je overena saglasnost oba roditelјa, ako zajednički vrše roditelјsko pravo ili zakonskog zastupnika.

Preporuka je da se pre putovanja, o uslovima ulaska informišete kod nadležnih organa države u koju putujete ili njihovog diplomatsko-konzularnog predstavništva u Republici Srbiji.

Razvedeni roditelji

U slučaju da dete van zemlje izvodi roditelj koji je zakonski staratelj deteta i ima samostalno roditeljsko pravo, dovoljno je da sa sobom ponese presudu o vršenju samostalnog roditeljskog prava koji će pokazati našoj policiji na uvid. Za ostale zemlje nije obavezno da se poseduje.

Koliko košta overa saglasnosti za maloletnu decu?

Saglasnost roditelja za odlazak deteta u inostranstvo se overava kod notara, a cena overe iznosi košta 380,00 kada potpisuje jedan roditelj ili 760,00 kada potpisuju oba roditelja (u slučaju da baka i deka ili treća osoba vode decu na more).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike