Mislilo se da je ova zaraza iskorenjena, a sad preti deci: Uzrokuje paralizu, prenosi se direktno, a pojavila se u Rumuniji i Ukrajini

12.08.2022

07:20

0

Dečja paraliza je zarazna bolest koja se prenosi direktnim kontaktom, odnosno oralnim putem

Mislilo se da je ova zaraza iskorenjena, a sad preti deci: Uzrokuje paralizu, prenosi se direktno, a pojavila se u Rumuniji i Ukrajini
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon vesti da su američki zdravstveni zvaničnici upozorili na ponovnu pojavu poliomijelitisa, odnosno bolesti poznatije kao dečja paraliza, u dva okruga pored Njujorka, za koju se verovalo da je iskorenjena, naši pedijatri apeluju na roditelje da decu vakcinišu protiv ove zarazne bolesti.

Dečja paraliza je zarazna bolest koja se prenosi direktnim kontaktom, odnosno oralnim putem. To je virus koji se izlučuje putem stolice i prenosi se veoma lako. U načelu, ovu bolest nismo imali u Srbiji od 1996. godine, ali važi za veoma zaraznu, jer se lako širi, upozorava Georgios Konstantinidis iz Udruženja pedijatara Srbije.

Sagovornik 24sedam napominje da je o ovoj bolesti nedavno počelo da se priča zbog sporadičnih slučajeva iz Ukrajine. Vakcinacija protiv ove bolesti je obavezna, što podrazumeva da podleže Zakonu o zaštiti stnovništva od zaraznih bolesti.

Profimedia
 

- Suština je da je počelo da se priča o poliomijelitisu zbog toga što deca koja dolaze iz Ukrajine imaju manji postotak revakcinisanih. Smatra se da sada za vreme rata taj obuhvat još više opada i da se u načelu rizik povećava. Bilo je prošle godine i pojedinačnih slučajeva u Rumuniji, pa je zbog toga naša dužnost da skrenemo pažnju, kao i na sve zarazne bolesti - kaže Konstantinidis.

Koje simptome izaziva?

Naš sagovornik dodaje da ova bolest izaziva povišenu temperaturu, povraćanje, proliv, koji se najčešće na tome završava, i to je "mala bolest". A kada ova bolest zahvati nervni sistem i dođe do mlitave oduzetosti, najčešće jedne strane tela ili oba ekstremiteta, to se ona u literaturi zove "velika bolest". Ova velika bolest se razvija kod jednog do dva odsto dece, ali kada postoji veliki broj onih koji nisu vakcinisani, onda i taj mali procenat postaje veliki.

"Prethodnih vekova bila pošast"

- Što se tiče procenata obuhvata, da bi deca bila potpuno zaštićena potrebno je da se revakcinišu. Vakcinacija se dešava u prvoj godini života, do šestog meseca, i tu se vakciniše njih 91 odsto, barem je tako bilo 2020. godine. Međutim, kada treba da se revakcinišu taj procenat opada za 80, pa čak i na 78 odsto. Oni koji nisu potpuno revakcinisani nisu potpuno zaštićeni, što se tiče te vakcine. U pojedinim slučajevima, pošto ova bolest ima afinitet na nervni sistem, može da zahvati neurone i da izazove paralizu. Prethodnik vekova je ova bolest bila velika pošast, koja je odnela puno dečjih života  - upozorava naš sagovornik.

Upitan da li osim dece i odrastao čovek može dobiti poliomijelitis, naš sagovornik odgovara da je i to moguće.

- Odrastao čovek može da dobije ovu bolest ukoliko nije vakcinisan i revakcinisan, a ukoliko je kompletno vakcinisan i revakcinisan onda ne može. U Americi, pa čak i u Engleskoj, pošto je pao pocenat obuhvatne vakcinacije tokom kovid pandemije, sada se pojavio slučaj poliumelita, odnosno slučaj dečje paralize. Doduše, nije bio najteži oblik, ali se pojavio posle 40 godina. Suština je u tome da će se svaka zarazna bolest pojaviti ukoliko procenat obuhvata vakcinacijom nije zadovoljavajući. Zadovoljavajući procenat obuhvata za sve zarazne bolesti  podrazumeva  95 odsto i više, a za morbile je to čak 97 - rekao je Konstantinidis.

Kako nam je objasnio sagovornik, ukoliko se ovaj virus pojavi u populaciji ili u nekom kolektivu među decom može da se raširi, a kao najbolje rešenje, objasnio je naš sagovornik, trebalo bi vakcinisati što više mališana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike