U Novom Sadu zmija ušla u kola kod dečjeg sedišta: Biolog dao savet - kako se ponašati u datoj situaciji

06.08.2022

19:33

0

Autor: M. Š.

Putnik kog nijedan vozač ne želi da vidi u svom autu

U Novom Sadu zmija ušla u kola kod dečjeg sedišta: Biolog dao savet - kako se ponašati u datoj situaciji
Screenshot_6 - Copyright Tviter/@drveni_advokat

Na društvenoj mreži Tviter pojavio se apel za pomoć, upućen iz Novog Sada.

Naime jedna Novosađanka je od svojih virtuelnih prijatelja zatražila hitan odgovor, nakon što su je komšije obavestile da su uočile zmiju kako viri iz njenog automobila.

"Ušla mi je zmija u auto. Zna li neko o kojoj zmiji se radi? Komšije videle i snimile, nisam bila prisutna. Pola sata smo pretresali auto, nismo je našli. Kažu da ima oko 50-60 centimetara. Molim za pomoć.", stoji u objavi na pomenutoj društvenoj mreži.

Kako je vlasnica vozila objasnila, ona je sa komšijom pretresla auto, ali nije uspela da pronađe zmiju, te se pretpostavlja da se sakrila ispod haube ili u nekoj drugoj šupljini vozila.

 

 

Da stvar bude još dramatičnija, ako je to uopšte moguće, objavu je na Tviteru napisala majka, koja u tim kolima ima i sedište za svoju malu kćer.

Komentari su ubrzo počeli da se nižu, a veliki broj pratilaca se složio da bi imao traume od ponovnog ulaska u taj automobil.

Ljudi u komentarima su joj preporučili da zagreje mleko i da ga postavi ispod automobila jer taj miris navodno privlači zmije.

Šta u ovoj situaciji svakako treba (a, šta ne) raditi objasnio je za naš portal Kristijan Ovari, poznati biolog.

TV Pink Printscreen
 

Kako Ovari ističe na početku razgovora, važno je ne paničiti. Sagovornik dalje navodi da je na snimku zabeležena zmija ribarica, koja nije otrovna.

- Ova vrsta živi pored vode jede  ribe, insekte i u retkim slučajevima male ptice. Evropa ne obiluje otrovnim zmijama, njih ima svega devet, a u Srbiji može da se nađe poskok, šarka i to u određenim delovima zemlje. Što se tiče samog grada Novi Sad, u njemu nema otrovnica - objašnjava biolog.

- Problem svih zmija je sukob sa ljudima, uslovljeno nepoznavanjem - nije svaka zmija otrovnica. Zmije su hladnokrvne životinje koje toplotu regulišu sa spoljašnjom sredinom. U ovom slučaju htela je da se ugreje pomoću toplote auta - ističe Kristijan Ovari.

Biolog navodi da je u ovom slučaju važno otvoriti sva vrata kako bi gmizavac otišao, kao i da prethodno treba uključiti auto kako bi vibracije naterale nezvanog gosta na što hitriji beg.

- Ta zmija na snimku je u panici i ne zna kako da pobegne, ona se više plaši nas nego mi nje - zaključuje sagovornik i dodaje da zmiju nikkao ne treba ubiti jer je ona, između ostalog, zaštićena vrsta i takav čin bi bio kršenje zakona, nakon čega sledi kazna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike