Najmlađa lekarka u istoriji niškog fakulteta poreklom je iz Palestine: Julija upisala faks sa 17 godina, a prosek joj je neverovatan!

08.08.2022

06:30

0

Autor: Maja Kostić

Odlučila sam da studiram ovde prvenstveno jer volim Srbiju i slobodu življenja koju ona pruža, kaže Julija za 24sedam

Najmlađa lekarka u istoriji niškog fakulteta poreklom je iz Palestine: Julija upisala faks sa 17 godina, a prosek joj je neverovatan!
viber_image_2022-08-05_18-03-32-354 - Copyright Privatna arhiva/Julija Hvojtat

Julija Hvojtat je najmlađa doktorka u istoriji Medicinskog fakulteta u Nišu, a diplomirala je sa 23 godine sa prosečnom ocenom 9,3, dok je Medicinski fakultet upisala sa 17 godina.

Živela je u Palestini, odakle je njen otac, dok je majka Nišlijka, pa se opredelila da fakultet završi u rodnom gradu svoje majke.

- Odlučila sam da studiram ovde prvenstveno jer volim Srbiju i slobodu življenja koju ona pruža. Nadam se da ćemo i ovde što pre imati mogućnost edukovanja kao u svetski naprednijim zemljama. Veliku podršku tokom studiranja imala sam od svoje porodice, koja je bila uz mene, kao i prijatelja i kolega, bez kojih bi sve bilo dosta teže, verovatno. Bila sam peti razred kad sam došla u Niš. S obzirom na to da sam iz lekarske porodice, ta ljubav prema medicini je od malih nogu postojala, i uvek mi je bio cilj da se bavim ovim humanim poslom i da jednog dana postanem koleginica svojim roditeljima - kazala je Julija.

Privatna arhiva/Julija Hvojtat
Julija želi da bude hirurg

Svoje školovanje započela je u Palestini, a nakon toga se preselila u Katar, gde je nastavu slušala na arapskom i engleskom jeziku. Srednju školu je završila u Novoj Varoši, gde njeni roditelji, koji su zdravstveni radnici, danas žive i rade.

Da bi ostvarila ovakav uspeh, kako kaže, potrebno je mnogo truda, rada i odricanja, ali i želje da se ostvarite u nekom poslu.

- Medicina je zahtevna, i ja sam dobro znala koliko traži odricanja, pa sam bila spremna na to, na ulaganje u sebe u sve ovo, na odricanje od mnogih drugih stvari zarad nečeg što je bitnije - rekla je Julija.

Privatna arhiva/Julija Hvojtat
 

Bila je i dobitnik brojnih nagrada tokom studija. Učestvovala je na Biomedicinskom kongresu studenata na Kopaoniku, a praksu je radila na neurohirugiji. Njena velika ljubav je hirurgija i planira da svoje obrazovanje nastavi u tom pravcu.

Privatna arhiva/Julija Hvojtat
 

- Što se tiče daljeg rada, prema hirurgiji imam veliku strast i znala sam od početka studija da je to moj poziv, gde želim da uložim sebe, jer je to pre svega zadovoljstvo, a zatim posao. Konkretno, volela bih da to bude plastična i rekonstruktivna hirurgija, ali sam vezana i za kardiohirurgiju i neurohirurgiju nakon višemesečnog staža na klinici - kazala je Julija.

Ona nam je na kraju razgovora otkrila da bi volela da ponovo poseti Palestinu, ali da sada to nije moguće zbog problema s kojim se ta država susreće.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike