Bojana je svetski fenomen: Uzme knjigu, okrene je naopako i čita, a tako i piše!

11.11.2020

19:22 >> 11:17

0

Bio je to pravi cirkus u školi, mama je morala da napusti posao, kaže za 24sedam ova neobična Užičanka

Bojana je svetski fenomen: Uzme knjigu, okrene je naopako i čita, a tako i piše!
Copyright

Pre nego je prohodala, tek u trećoj godini, puzala je unazad. Do petog razreda osnovne škole nije mogla sama da ode i vrati se iz škole, zbog problema s orijentacijom, a počela je da piše mnogo kasnije od vršnjaka.

-Meni je levo-desno, gore-dole i sve što je ostalima normalno – naopako. Kada popunjavam neki formular, okrenem ga za 180 stepeni, tako da mi zaglavlje dođe u donji desni ugao. Kada čitam okrenem knjigu i čitam s desna na levo i odozgo na gore – kaže za “24sedam” Bojana Ilić iz Užica.

Pročitajte još:

Biblioteka puna optičkih varki

Stručnjaci razjasnili zašto ne pamtimo ništa pre četvrte godine 

Od 2010. godine, kada je bila na poslednjem ispitivanju u SAD-u, Bojana je naučila da živi sa “naopakom slikom”, a vremenom su to prihvatili i ljudi iz okruženja.

U detinjstvu se, pak, mučila prilično da bude “normalna”, a zbog toga je i njena majka morala da napusti posao učiteljice.

Bojana Ilić/Privatna arhiva

Cirkus

-Bio je to pravi cirkus, neki su mislili i da se foliram. Počela sam da čitam kasnije od druge dece, a nastavnici su se upinjali da me nateraju da pišem kao i ostali. Nije bilo šanse, zato je i moja majka morala da napusti svoj posao i posveti se radu sa mnom. Bila sam čudno dete u svakom smislu – seća se naša sagovornica i dodaje:

-Nastavnica srpskog jezika je insistirala da naučim da pišem normalno, pa me je izvodila pred tablu i terala da napišem svoje ime s leva na desno, sa početka table i tako svakog časa. Matematiku su mi dozvoljavali da radim naopako, profesorka je imala razumevanja.

Vodili su je roditelji, kaže, kod brojnih psihologa i pedagoga, ali su uvek dobijali isti odgovor – ona je normalno dete i ništa joj ne fali.

Rešili su da pomoć potraže i u inostranstvu, pa su tako 2003. neurolozi iz Masačusetsa testirali Bojanu.

Poslednji put je sarađivala sa naučnicima sa Harvarda 2010. godine i ustanovljeno je da je reč o fenomenu u prostornoj orijentaciji, kao i da je Bojana natprosečno inteligentna.

Prihvatila je sebe

-Od tada sam prosto rešila da prihvatim da sam drugačija i počela sam da stvari prilagođavam sebi – ističe ova neobična Užičanka, koja već godinama radi u Gradskoj upravi u tom gradu.

Godinu dana je radila u pisarnici na overi dokumenata, gde je bila u direktnom kontaktu sa strankama, koje su različito reagovale na ovu neobičnu službenici.

Bojana Ilić/Privatna arhiva

-U početku, dok sam radila na pisarnici, bio je haos. Klijenti su se otimali sa mnom oko papira, nisu dali da pišem naopako, zvali su novinare. Već osam godina sam na drugom radnom mestu i tu mi je sasvim ok. Kolega mi je čak rotirao ekran računara za 180 stepeni, tako da mogu da čitam, a i nikome ne predstavlja problem to što sam drugačija- smeje se Bojana.

I, dvadesetomesečnog sina je navikla da mu čita priče i bajke naopako, mada kaže dete to primećuje i vraća knjigu u normalni položaj. Jedino joj i dalje predstavlja problem gledanje filmova sa titlom, jer teško da može televizor da okrene naopako, a i žao joj je što nikada zbog drugačije prostorne orijentacije nije mogla da polaže vozački ispit.

Nije usamljen slučaj

-Doskoro sam bila jedini čovek na svetu koji čita i piše naopako. Međutim, na Fejsbuku, u jednoj grupi koja okuplja levoruke, pronašao me je stariji čovek iz Španije, koji ima iste sklonosti kao ja. Planiramo i da se vidimo kada prođe epidemija koronavirusa- ističe Bojana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike