Stomatolog otkrio neobične scene iz ordinacije: Pacijentkinja se izula jer je "takav red", a čovek tražio da mu istetovira zub!

03.08.2022

18:30

0

Jedan pacijent je smislio da mu stomatolog uradi na zubu tetovažu!

Stomatolog otkrio neobične scene iz ordinacije: Pacijentkinja se izula jer je "takav red", a čovek tražio da mu istetovira zub!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U novinskim stupcima, kao i na društvenim mrežama, pompezno je osvanula priča o nesvakidašnjoj situaciji koja se dogodila u jednoj stomatološkoj ordinaciji u Beogradu. Tokom intervencije pacijentkinja je progutala deo stomatološke opreme koji podseća na ključ, a koji se koristi prilikom ugradnje i održavanja zubnog implantata.

Drama je okončana kada ju je stomatolog odvezao u Urgentni centar, gde je strano telo izvađeno bronhoskopom.

Predsednik UO Stomatološke komore Srbije dr Marko Gojnić za 24sedam je objasnio koliko su ovakve situacije učestale u praksi, šta pacijent da radi i kako bi stomatolog trebalo da reaguje ako se nešto slično desi tokom stomatološke intervencije.

- Dešavaju se komplikacije ovakvog tipa, ali veoma retko. Kolega je u ovom slučaju sve uradio po protokolu. Pacijentu je deo tog alata upao u dušnik, zbog čega je urađena bronhoskopija. Uskoro će Stomatološka komora Srbije napisati knjigu protokola u saradnji sa univerzitetima u Srbiji gde će svi znati kako pravilno da postupe u slučaju da se nađu u sličnoj situaciji u kojoj se našao kolega. Takođe, postojaće kontinuirana edukacija u cilju kako se izboriti sa urgentnim stanjima u stomatološkoj praksi - kaže dr Gojnić.

 

Stomatolog nije bauk

Naš sagovornik potvrđuje da građani imaju strah od posete stomatologu.

- Ljudi imaju strah kada dođu kod stomatologa. Obično je to strah od nepoznatog ili neka trauma odranije. Kod dece je veoma važno da se prvo prilagode na sredinu i da se kroz razgovor upoznaju sa našim radom. Ti razgovori su delotovrni i važni za saradnju. Često čujem od pacijenata koji se požale na zub da kažu: "Doktore, bolelo me je i sada me više ništa ne boli." U tim trenucima sam svestan toga da će se stanje pogoršati i otići u gangrenu i da će se pacijent javiti kada ga zub zaboli pred neki put ili važan događaj. Da bi se to sprečilo važna je edukacija, i da se ne ide kod stomatologa samo kada zub zaboli - objašnjava dr Gojnić.

Upitan da prokomentariše koliko su ovakve situacije opasne po zdravlje pacijenata, sagovornik portala 24sedam odgovara da jesu ako strano telo sprečava rad disajnih puteva, pa je zato neophodna hitna medicinska pomoć.

- Sve zavisi od toga da li je predmet zatvorio disajne puteve i koliko je duboko otišao u dušnik. Ako je to neki predmet koji se poprečio, a postoji prohodnost vazduha, onda drugo plućno krilo sve to kompenzuje, dok se ne ode do urgentne službe. Obično su stomatološki instrumenti dizajnirani tako da su dosta dugački stoga ne mogu upasti većinom. Međutim, postoje keramičke ili metalokeramičke krunice koje su fine glazure i veoma lako mogu da skliznu iz ruke i da se desi da ih pacijenti progutaju, i zato je važno da odu u hitnu medicinsku ustanovu - upozorava dr Gojnić.

Nesvakidašnje scene

Na pitanje da li je bilo nekih nesvakidašnjih situacija u praksi osim ovih sa "gutanjem alata", dr Gojnić odgovara da jeste.

- Moji roditelji su takođe stomatolozi i sećam se da je kod mog oca u ordinaciju došla pacijentkinja koja je kazala da je progutala donju protezu. Otac joj je rekao da će je odmah odvesti na Prvu hiruršku Kliničkog ili Urgentnog centra kako bi joj što pre pomogli. Takođe, sećam se i jedne situacije iz studentskih dana. Jedna gospođa je došla u ordinaciju, i dok sam otišao po instrumente, ona je sela na stolicu i izula se. Rekao sam joj: "Gospođo, ne morate da se izuvate, to je predviđeno samo za sedenje." Ona mi je odgovorila: "Neka, neka, znam ja za red" - kaže naš sagovornik.

Marko Gojnić/Privatna arhiva
 

Sagovornik 24sedam dodaje da je jedan pacijent tražio da mu se na zubu izradi tetovaža.

- Bio je jedan pacijent koji je tražio da se na zubu koji se izrađuje uradi tetovaža. Mislio je da se na protetsku nadoknadu određenim printerom ili ručno nacrta nešto da bude upečatljivo. Isto tako, jedna moja drugarica je tražila da joj uradim cirkone na dva zuba, što sam odbio. Ona je ubrzo odustala od te ideje, jer bi sve to izgledalo glamurozno prvih nekoliko sati, a kada bi ih očistila, izgledalo bi potpuno drugačije - zaključuje Gojnić.

Podsetimo, priču o pacijentkinji koja je, kako se sumnja, progutala ključ u stomatološkoj ordinciji ispričao je jedan korisnik na društvenoj mreži Tviter koji je, dok je navodno čekao pregled u Urgentnom centru, posvedočio ovoj nesvakidašnjoj situaciji.

 

 

- Došao sam u Urgentni centar na neku kontrolu, kaže mi doktor: "Sad ću da dođem, treba da pomognemo nekoj ženi, progutala je ključ." Kasnije saznajem da ju je tu doveo zubar kojem je ispao neki mali ključ dok joj je popravljao zub - napisao je ovaj korisnik na Tviteru.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike