Nova pandemija na pomolu? Troje umrlo od misteriozne bolesti u Tanzaniji, samo jedna osoba se oporavila!

14.07.2022

09:48

0

Zaraženi su trenutno u izolaciji i njihovo stanje se budno prati dok tim stručnjaka sprovodi istragu

Nova pandemija na pomolu? Troje umrlo od misteriozne bolesti u Tanzaniji, samo jedna osoba se oporavila!
profimedia-0686097968 - Copyright Profimedia

Misteriozna bolest koju karakterišu groznica, glavobolja, umor i krvarenje iz nosa odnela je tri života na jugoistoku Tanzanije, dok je još 10 osoba obolelo, saopštio je u sredu glavni medicinski službenik zemlje, dodajući da tim lekara i zdravstvenih stručnjaka trenutno sprovodi istragu.

Iako izgleda da simptomi podsećaju na hemoragijske groznice kao što su ebola i virus Marburga, svi pacijenti su bili negativni na obe bolesti, kao i na Covid-19, potvrdio je glavni medicinski službenik Tanzanije Ajfelo Sihalve.

Zvaničnik je pozvao svoje sunarodnike da ostanu mirni, objašnjavajući da tim profesionalaca koji podržava vlada radi na slučaju.

Od 13 prijavljenih slučajeva misteriozne bolesti dijagnostikovane u jugoistočnom regionu Lindiji samo jedna osoba se oporavila. Troje je umrlo, a preostali pacijenti se drže u izolaciji, objasnio je Sihalve.

Predsednica Samia Suluhu Hasan izjavila je u utorak da bi „čudna“ bolest mogla biti uzrokovana „rastućom interakcijom“ između ljudi i divljih životinja, a za prenos bolesti između vrsta okrivila je „degradaciju životne sredine“. Ona nije otkrila da li je poznato koja životinja je možda prenosilac i nije pružila dokaz za svoju nejasnu tvrdnju.

Prošle nedelje u Gani su prijavljena dva slučaja zaraze virusom Marburga, što je izazvalo strah od još jedne epidemije, jer se bolest retko može naći u zapadnoj Africi. Marburg, smrtonosna hemoragijska groznica koju na ljude prenose voćni slepi miševi i koja se među ljudima širi bliskim kontaktom i telesnim tečnostima, ubija čak 88 odsto onih koje zarazi.

Međutim, Gana je udaljena skoro 6.400 kilometara od Tanzanije, zbog čega je veoma malo verovatno da su ove dve grupe bolesti povezane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike