Srbija dobija fabriku komaraca? Uvezli smo 10.000 ovih insekata, pa ih ofarbali i pola pustili u prirodu!

02.08.2022

19:00

0

Ova metoda suzbijanja komaraca smatra se biološki najprihvatljivijom

Srbija dobija fabriku komaraca? Uvezli smo 10.000 ovih insekata, pa ih ofarbali i pola pustili u prirodu!
komarci novi sad1 copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Inovativna metoda suzbijanja komaraca tehnikom sterilnih mužjaka počela je da se primenjuje prvi put u Novom Sadu, a kakve će rezultate dati znaće se krajem avgusta. Testiranje je počelo u Ulici Mileta Jakšića, kada su pušteni prvi sterilni azijatski tigrasti komarci. Rukovodilac CIV centara za vektore bolesti i efekte klimatskih promena, u okviru koncepta "sveobuhvatno zdravlje" na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Petrić je kazao za 24sedam da će ovaj fakultet konkurisati i za projekat izgradnje probne fabrike komaraca.

Dodaje da ukoliko fakultet dobije ovaj projekat, izgradila bi se mala fabrika koja bi se nalazila na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, što znači da komarci ne bi morali da se uvoze iz drugih država kao što je sada slučaj.

- Kod nas je problem uvozna procedura, zato smo i dogovorili test pošiljku, kako bismo pronašli način da ubrzamo proces, pa je avion sa prvih 10.000 komaraca poslat iz Italije u utorak. U sredu je stigao u Beograd, ali nismo mogli odmah da ih preuzmemo. Imali smo problem zato što su putovali pedeset sati, a jedan dan su stajali u skladištu na toplom, i onda nam je uginulo oko 50 procenata. Tako da smo od deset hiljada pustili pet hiljada komaraca - objašnjava prof. dr Petrić.

Zaprašivanje komaraca/Foto:Pixabay
 

Upitan da prokomentariše kako ova metoda suzbijanja komaraca funkcioniše u praksi, profesor Petrić objašnjava da se vrši parenjem komaraca - sterilnih azijatskih tigrastih mužjaka sa domaćim ženkama.

- Metoda je zasnovana na tome da se ženke komaraca pare sa sterilnim komarcem i onda neće ostavljati potomstvo. Broj komaraca smanjujemo kada puštamo ove sterilne mužjake. Ove godine mužjake obeležavamo fluorescentnom bojom (pink, plava i druge boje), da bismo dobili odgovor na pitanje koliko ima komaraca na tom mestu gde radimo, koliko daleko lete ovi sterilni mužjaci i koliko dugo mogu da žive u gradskom okruženju Novog Sada - dodaje sagovornik za 24sedam.

Na pitanje da li je puštanje ovakvih komaraca opasno po stanovništvo i životnu sredinu, naš sagovornik kaže da je metoda potpuno bezbedna.

- Ovi mužjaci komaraca koje smo pustili ne hrane se krvlju. Oni imaju zakržljalu iglicu, za razliku od ženki koje time ubadaju čoveka. Mužjaci ne bodu, oni su potpuno bezopasni. Oni samo zuje i lete. I ne mogu da prenesu nikakav virus - dodaje profesor.

Kako se komarci transportuju?

- Komarci se spakuju u malu posudu koja se potom stavi u veliku kutiju koja ima dobru izolaciju. U kutiju se stave gelovi koji se prethodno ohlade u frižideru i koji održavaju temperaturu na deset stepeni neko vreme dok se ne ugreju. Ta temperatura je dovoljna da umrtvi komarce, što znači da se oni ne kreću, ne mašu krilima i u takvom stanju su neaktivni i dobro podnose putovanje. Danas je poslato još 50.000 komaraca, i svake nedelje ćemo dobijati po 50.000, dakle četiri nedelje u avgustu. Ona prva je bila test isporuka - objašnjava prof. dr Petrić.

Napominje da će po završetu ogleda imati kompletniju sliku.

- Krajem avgusta završavamo ogled i na osnovu tih rezultata ćemo znati koliko bi komaraca trebalo sledeće godine da otpustimo, koliko često da ih otpuštamo i kako da rasporedimo mesta za otpuštanje, u zavisnosti od toga koliko oni mogu da prelete - ističe naš sagovornik.

Takođe, sterilni mužjaci koji su pušteni obojeni su u pet različitih boja.

- Imamo pet različitih boja, što znači da će ovi komarci biti različito obojeni za slučaj da neki žive duže od nedelju dana, kako bismo ih prepoznali. Kada ih pustimo oni se pare sa našim ženkama. Ženke postaju sterilne i ne ostavljaju potomstvo. Što duže žive, to je veći uspeh. Što dalje lete, takođe je veći uspeh, jer što duže žive, veća je i šansa da će se pariti sa većim brojem ženki - kaže Petrić.

Pixabay
 

Ova metoda se primenjuje širom sveta za suzbijanje komaraca.

Koristi se u Južnoj Americi, Africi, Aziji i Evropi. Prve u Evropi ovu metodu su počele da koriste Italija, Nemačka i Španija. Dok su ispitivanja nedavno započeta u Srbiji i Hrvatskoj. Ovom spisku bi uskoro trebalo da se pridruži i Švajcarska.

Biološki najprihvatljivija

- Ova metoda za suzbijanje komaraca se koristi zato što je biološki najprihvatljivija i smanjuje upotrebu biocida koji su štetni po životnu sredinu, i to je osnovni razlog - zaključuje za 24sedam prof. dr Dušan Petrić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Ovaj projekat podržava Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA) iz Beča. Domaći akteri koji podržavaju projekat su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Grad Novi Sad i "Ciklonizacija".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike