Žena iz Nabrđa zaražena virusom Zapadnog Nila: Hospitalizovana u Opštoj bolnici u Požarevcu!

05.07.2022

10:01

0

Štab za vanredne situacije doneo je zaključak o preduzimanju mera na suzbijanju komaraca na teritoriji grada Požarevca

Žena iz Nabrđa zaražena virusom Zapadnog Nila: Hospitalizovana u Opštoj bolnici u Požarevcu!
Ilustracija - Copyright Pixabay/nuzree

Štab za vanredne situacije u Požarevcu saopštio je da je u Opštoj bolnici hospitalizovana ženska osoba (46) iz Nabrđa, kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila, koji se prenosi sa komaraca na čoveka.

Ona je u dobrom opštem stanju i čeka se potvrda prisustva virusa i u drugom uzorku uzetom od iste osobe.

Tim povodom, kao i na osnovu informacije o identifikovanju prisustva virusa u jedinkama komaraca na području Nabrđa, Štab za vanredne situacije doneo je zaključak o preduzimanju mera na suzbijanju komaraca na teritoriji grada Požarevca.

Večeras će biti sprovedena dezinsekcija na području Nabrđa, dok će u narednim danima tretman biti izvršen i na području čitave teritorije grada Požarevca.

Virus Zapadnog Nila pojavio se među komarcima u Srbiji, a kako se saznaje, ova groznica je dijagnostikovana kod krvopija u tri grada. Kako dobro upućeni izvori navode, zaraženih krvopija navodno ima u Beogradu, Pančevu i Požarevcu.

Zapadni Nil, inače, na ljude prenosi naš domaći, kuleks pipiens komarac. Pretprošle, 2020. godine prvi put posle 8 godina nije zabeležen nijedan slučaj ove groznice kod ljudi u Srbiji, iako su zaraženi komarci bili prisutni u 11 gradova, i iako je ova groznica u Evropi potvrđena kod 308 osoba. To se međutim, nije desilo prošle, 2021. kada je bilo zaraženih građana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike