Sahranila majku u dvorištu, a sada joj preti astronomska kazna: Bizaran slučaj iz Leskovca šokirao Srbiju!

27.07.2022

06:17

0

Zakonom o sahranjivanju i grobljima predviđene su i novčane kazne, kao i kazna zatvora ukoliko neko namerno ošteti ili oskrnavi grob

Sahranila majku u dvorištu, a sada joj preti astronomska kazna: Bizaran slučaj iz Leskovca šokirao Srbiju!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Bizaran slučaj iz sela Leskovac kod Lazarevca šokirao je Srbiju kada je Ž. K. sahranila svoju majku M. K. (78) u dvorištu porodične kuće, zbog čega je pokrenuta istraga. Samim tim postavlja se pitanje da li je sahranjivanje posmrtnih ostataka u dvorištu porodične kuće protivzakonito.

U JKP "Pogrebne usluge" Beograd pozvali su se na Zakon o sahranjivanju i grobljima, koji predviđa da je sahranjivanje posmrtnih ostataka u dvorištu ili na drugim mestima koja nisu u vlasništvu groblja protivzakonito i strogo kažnjivo.

- Novčanom kaznom od 1.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj građanin ako vrši pokopavanje posmrtnih ostataka umrlog van groblja koje je u upotrebi - objasnili su iz JKP "Pogrebnih usluga".

Takođe, Zakonom o sahranjivanju i grobljima predviđene su i novčane kazne, kao i kazna zatvora ukoliko neko namerno ošteti ili oskrnavi grob.

Groblje/lustracija,Pixabay
 

- Кo neovlašćeno prekopa, razruši, ošteti ili grubo povredi grob ili drugo mesto u kojem se umrli sahranjuje kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Kazniće se i ko neovlašćeno uništi, ošteti ili ukloni ili grubo povredi spomenik ili drugo spomen-obeležje umrlom licu - piše u zakonu.

Predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Dragan Zdjelar za 24sedam kaže da se dešavalo tokom Prvog i Drugog svetskog rata da su porodice zbog ratnih dejstava ili elementarnih nepogoda bile primorane da posmrtne ostatke najbližih članova sahranjuju u dvorištima ili zaseocima.

- Sada nije dozvoljeno sahranjivati pokojnike u svom dvorištu. To su tada bile velike porodice gde je svaki zaseok imao svoje groblje. Dešavalo se sticajem nekih okolnosti, poput vremenskih nepogoda, da nemaju gde da sahrane pokojnika, pa ga sahrane tu, jer sila Boga ne moli. I sve se to dešavalo za vreme Prvog i Drugog svetskog rata. Mi nismo u Africi, tako da je sada taj porodični kult prema mom mišljenju besmislen. Naš Zakon o sahranjivanju i grobljima je iz '75. godine, a prethodni je donesen posle Drugog svetskog rata i menjao se kako se menjala vlast - kazao je Zdjelar.

"Sahranjivanje pod pragom"

- Nekada je postojala praksa sahranjivanja pokojnika van groblja u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni, kao i severozapadnoj Bosni tj. Cazinskoj Krajini. To je možda običaj modernog datuma jer pokojnici u tim grobovima nisu sahranjivani pre kraja 19. veka, odnosno na taj način u dvorištu ("u kraj imanja") ili na bilo kakvom porodičnom posedu. S druge strane, sahranjivanje pod pragom koje je nekada postojalo među Srbima i drugim Slovenima ukazuje na to da su pokojnici mogli da budu sahranjeni van grobalja - objašnjava za 24sedam dr Bogdan Dražeta, docent na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Osvrt na slučaj

Podsetimo, Ž. M., koja je sahranila svoju majku M. K. u dvorištu porodične kuće u kojoj su živele,  saslušana je u Osnovom tužilaštvu. Kako se navodi, ona je ispričala zašto je tu pokopala posmrtne ostatke svoje majke.

- Moja majka je preminula 22. jula u kući. Nije joj bilo dobro danima, zvala sam Hitnu pomoć, odnosno bolnicu u Lazarevcu, rekla da joj je jako loše, ali oni nisu došli. Majka je pala u komu i umrla od korone. Sutradan sam je umotala u čaršav i frotir, iskopala sam rupu i sahranila je u nju - rekla je ona, prenose beogradski mediji.

Humku su uočile komšije i pozvale policiju, a nesrećna žena je bila zakopana u dubini od 30 cm. Na licu mesta bio je dežurni zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu, koji je obavio uviđaj i naložio obdukciju pronađenog tela, kako bi se utvrdio uzrok smrti i što pre rasvetlio slučaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike