Da li znamo šta nam deca rade po internetu? Često na Instagramu imaju dva profila: jedan za roditelje i rodbinu, drugi za prijatelje

04.07.2022

12:25

0

Autor: S.Č.

Sve više je slučajeva sajber nasilja među decom

Da li znamo šta nam deca rade po internetu? Često na Instagramu imaju dva profila: jedan za roditelje i rodbinu, drugi za prijatelje
profimedia-0633311616 - Copyright Profimedia

Nasilje na internetu među decom, koje je još poznato i kao "sajber buling" sve češći je problem današnjice. Osnovci i srednjoškolci često imaju dva ili više profila na Instagramu, jedan sadrži objave koje su za roditelje i rodbinu, ali postavlja se pitanje šta je na onom drugom - za prave i online prijatelje?

Ne može a da se ne nametne pitanje, da li roditelji zapravo znaju ko je njihovo dete i kakav sadržaj plasira na društvenim mrežama.

Twitter_Igor Jurić @lojzija
 

Igor Jurić je gostujući u Jutarnjem programu RTV-a,  ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu, rekao je da je do sada održano blizu 700 radionica na temu vršnajčkog nasilja. Prema njegovim rečima, kako bi se predupredio ovaj problem, u budućnosti je potrebno da se više pažnje posvećeti deci koja napadaju drugare.

Najveći broj roditelja ne želi da prihvati da je dete agresivno i da je koren problema u porodici. Kada je reč o nasilju na internetu često su u tzv. "sajber bulingu" najbrutalnija deca koja imaju problem sa vršnjacima u realnom svetu - objasnio je Jurić.

Kako je dalje naveo, nasilje na internetu je veoma opasno i nešto čemu društvo generalno mora posvetiti više pažnje, jer se čini da roditelji nisu dovoljno svesni toga.

Jurić je izneo podatak da 70 odsto dece ima dva ili više profila na Instagramu. Zanimljiv je i podatak da deca imaju 60 "prijatelja" sa kojima mogu da podele tajnu. Roditelji, uglavnom, ni ne znaju ko su onlajn prijatelji njihove dece.

U okviru Centra za nestalu i zlostavljanu decu postoji "net patrola" kojoj se možete obratiti. ukoliko pronađete poruke koje ukazuju na vršnjačko nasilje na profilima vaše dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike