Umrla najstarija Kragujevčanka u 103. godini: Za izbegavanje stresa imala je samo jedan savet!

20.07.2022

12:09

0

Živela je teško i skromno

Umrla najstarija Kragujevčanka u 103. godini: Za izbegavanje stresa imala je samo jedan savet!
julka mitrovic jutjub rts - Copyright Printscreen/YouTube/RTS ordinacija

Najstarija Kragujevčanka, baka Julka Mitrović, preminula je u Kragujevcu u 103. godini.

Ona je odgajila sama šestoro dece jer su joj dva muža preminula, dva puta se udavala i imala je osam čukununučića, prenosi RTK.

Živela je teško i skromno.

Prošle godine, baka Julka je za Radio televiziju Kragujevac rekla da pravila nema i da ne postoji univerzalni recept za dug život, ali da se treba sklanjati od loših misli i stresa.

- Kad ti je teško ti pevaj i od same pesme biće ti bolje - poručila je tada Julka Mitrović.

Julka Mitrović je bila borac i nikada se nije predavala. O njoj su svojevremeno govorila njena deca, unuci, praunuci i čukununuci, kao i doktorka koja se godinama brinula o njenom zdravlju.

- Sama sebe pitam kako živim tolike godine, 102 i po - pričala je za RTS Julka.

Njen unuk Nikola je tada ispričao anegdotu o tome kako se i Izborna komisija zbuni zbog njenog datuma rođenja, i da je na nekim od prethodnih glasanja na koje su baka i unuk išli zajedno došlo do zabune.

- Zvala me ona na mobilni da je pokupim da idemo na glasanje, i kad smo otišli u novu školu u Stanovo, tamo su joj ljudi tražili ličnu kartu i kažu – 'Bako, Vama su pogrešili i napisali da ste devetnaesto (1919) godište'. Kaže nana: 'Dete, nisu pogrešili, tad sam i rođena', i svi u fras, iznenađeni - pričao je  Nikola.

Ognjen Pantović (12), čukununuk, takođe je svedočio o neverici koju su njene godine izazivivale kod drugih.

- Kad sam rekao drugarima da imam babu od sto godina oni ne mogu da veruju. Nisu mogli da veruju šta je ona sve proživela u životu.

I dobre navike i loše okolnosti imale su važnu ulogu u njenom životu

O baka Julkinom zdravlju brinula je dr Žaklina Ignjatović.

- Ne bih znala da kažem šta je ključ njene dugovečnosti, jer ako pođemo od stresa – ona ga je imala.

Julka je jednom rekla da joj nije bilo lako.

- Muke su to bile velike, to niko ne može da razume, ali preživela sam... Tako sam sebi rekla – nema vajde kukati, nego samo napred!

I tako je sebe osokolila da nastavi.

- Baka Julka je '41. godine izgubila svog prvog muža na streljanju. Izgubila je i drugog muža koji je umro od bolesti. Baka Julka je imala troje svoje dece – sina sa prvim mužem, sina i ćerku sa drugim mužem i ostale su sa njom i tri ćerke od drugog muža (iz njegovog prvog braka), tako da je praktično ona čitavog života brinula o šestoro dece. To je trebalo u to vreme, a ne možemo reći da i danas nije teško, prehraniti, obući i izvesti na put - rekla je dr Ignjatović priču Julke Mitrović.

- Ona ima nas trideset troje, kad saberemo sve. Ona ima devet čukunučića, ima i unučića... Doskora je znala svakom datum rođenja i sve -  pričao je sin Slobodan.

Hrana za dug život: rasol, kopriva, zelje i beli luk

Julka Mitrović je sama otkrila kako se nekad hranila.

- Kad sam bila mlada jela sam koprive, jela zelje. Niti pasulja, nisu bile rodne godine, nije bilo đubriva da se đubri, nije bilo ni stoke da imaš da đubriš, nego sve nešto sitno, ko opiljci. Kuvaj, oljušti - sećala se baka.

- Baka Julka je svojevremeno u selu imala dosta kupusa i rasola, a ona i dan-danas to upražnjava. Kaže – 'ništa zdravije, ništa bolje za vitamin Ce od rasola - otkrila je jednom dr Žaklina Ignjatović jedan od baka Julkinih eliksira.

Da stogodišnjakinja zaista uživa u rasolu potvrdila je  i njena ćerka.

-  Svaku zimu Julkin je doručak rasol i hleb. Svako jutro! I beli luk!“. Na ovo se nadovezao mamin sin Slobodan, koga od milošte zovu „Julkinac“.

- Ako je neko pojeo belog luka više od nje smem da se kladim. A i ja imam gen na nju i sklon sam belom luku, ali mnogo manje nego što ona jede. Ona ga toliko jede da smo je mi nekad i kritikovali – mama, nemoj više, ne možemo da sedimo u sobi zbog tebe - otkrio je Slobodan.

Radila vežbe pa i zdravstveni problemi mogu da se preguraju

Doktorka je naglasila važnost fizičke aktivosti koju je Julka imala tokom celog života.

- Baka Julka je vrlo često odlazila u njivu, znači imala je jako veliku fizičku aktivnost, što za današnje pacijente ne možemo da kažemo, pogotovo ne za one koji žive u stanu. Lepo se naručkaju a onda posle u fotelju, gleda se TV ili 'horizontala' i praktično nema se tu fizičke aktivnosti. Kod baka Julke ne možemo to da kažemo. Ona nikada nije bila gojazna, ni dan-danas nije gojazna - istakla je doktorka.

- Šta da radim, nosila sam teret. Kad nemaš čoveka u kući a ti si i žena i čovek, ondak znaj kaki je taj život - rekla je baka Julka.

Jedini zdravstveni problemi koji je mučio baka Julku bio je  dijabetes i povišen krvni pritisak, koje je  zahvaljujući lekovima držala pod kontrolom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTK/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike