Grčka objavila najnovije kovid mere: Evo šta ćete morati da radite ako se zarazite na letovanju

07.07.2022

11:42

0

Odluka je doneta 6. jula

Grčka objavila najnovije kovid mere: Evo šta ćete morati da radite ako se zarazite na letovanju
pexels-thiago-japyassu-1406837 - Copyright Pexels

Prema odluci Ministarstva zdravlja, turizma i finansija koju su objavile grčke vlasti u sredu, 6. jula 2022. godine, turisti u Grčkoj zaraženi korona virusom neće biti podvrgnuti petodnevnom karantinu.

Ovo ograničenje se inače odnosi samo na građane koji se razbole i nalaze se u mestu svog prebivališta, navodi se u zajedničkoj ministarskoj odluci objavljenoj u sredu u službenom listu.

Prema smernicama ministarstava o "posebnim zdravstvenim protokolima u vezi sa merama protiv Kovid-19 za turistička preduzeća, neće biti karantinskih soba za turiste tokom ovog leta.

Petodnevni karantin za turiste je jednostavno "preporučen" i nije obavezan.

Nakon toga se navodi da, dok su zaraženi i pozitivni na koronavirus, moći će da putuju brodom, avionom ili bilo kojim drugim putem, jednostavno koristeći masku visoke zaštite (FFP2 ili KN95).

- Bilo je dosta diskusija o tome kako da tretiraju turiste pozitivne na korona virus u turističkom smeštaju i odlučili smo da primenimo ono što važi i za ostale zemlje Mediterana, jer većina zemalja severne Evrope uopšte nema nikakve mere za zaštitu od korona virusa - rekao je Hristos Hacihristodulu, profesor higijene i epidemiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tesaliji.

Sve ovo znači da će u praksi, ako je neko rezervisao četiri dana u hotelu, a drugog dana pozitivan na Kovid-19, biti u preporučenoj izolaciji u svojoj sobi preostala dva dana rezervisanog boravka.

Kada završi, može slobodno da ode i putuje, i dalje pozitivan na virus. Jedina obaveza koju ima je da nosi masku visoke zaštite dok ne dođe kući.

U slučaju da neko ima izražene simptome, uprava smeštaja treba da obavesti službu hitne pomoći, koja je dužna da zaraženog premesti u zdravstvenu jedinicu specijalizovanu za pacijente sa infekcijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Protagon.gr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike