Džeparoši spremni za letnju sezonu: Ove stvari nikako nemojte raditi, ako ne želite da budete žrtva krađe

07.07.2022

07:50

0

Kada krećete na letovanje, organizovanim prevozom, uz plaćen aranžman, kartu, prtljag i dobro raspoloženje, obavezno ponesite i oprez, evo zašto

Džeparoši spremni za letnju sezonu: Ove stvari nikako nemojte raditi, ako ne želite da budete žrtva krađe
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izgleda da su se za turističku sezonu mnogi dobro pripremili. Neki idu na more, neki na planinu ili u banji, a i džeparoši su jedva dočekali početak sezone, kako bi iskoristili euforiju i nepažnju ljudi koji polaze na letovanje.

Niko ne polazi na putovanje bez novca, pa to motiviše grupu uigranih lopova da često obilaze parking odakle polaze turistički autobusi.

- Imali smo saradnju policije, komunalne milicije, dolazili su na polaske, pokušavali da nas zaštite, putnike pre svega, ali ni te službe ne mogu da rade smo za nas i da borave ceo dan tokom leta raznim parkinzima po Beogradu - kaže Vladimir Vlaho, vlasnik turističke agencije.

Priča nije nova i ponavlja se iz godine u godinu. Menjaju se samo lokacije jer džeparoši prate svaku promenu lokacije za polazak autobusa. Ulaze u vozila gde su im kao na dlanu stvari koje pravi putnici često ostavljaju na sedištima.

Tako već godinama nekome presedne putovanje i pre samog polaska. Agencije to znaju, nemoćne su da pomognu putnicima ukoliko su već opljačkani, ali pokušavaju da im, slanjem poruka, skrenu pažnju na opasnost.

- Nažalost mi u Beogradu nemamo zvanično polazište i samim ti ta polazišta tirističkih autobusa su više-manje ad-hok pronađena od strane agencija, dakle, potpuno su neobezbeđena, bez video-nadzora, bez bilo kakve ograde i samim tim sva ta polazišta su izvanredna meta i mesto gde operišu lopovi i džeparoši - rekao je Vlaho.

Hapšenje džeparoša je nadležnost policije, ali najbolje je da do krađe i ne dođe. Zato treba biti oprezan. Nikada ranac ne držite na leđima, jer ga ne vidite, a lopovi su spretni.

Sve svoje stvari, pogotovo novčanik i dokumenta, držite uz sebe, ne ostavljajte ih u autobusu bez nadzora niti u kafiću.

Sekudne su u pitanju. Budite na oprezu, jer su se i džeparoši, kao i vi, dobro pripremili za letnju seoznu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike