Džeparoši spremni za letnju sezonu: Ove stvari nikako nemojte raditi, ako ne želite da budete žrtva krađe

07.07.2022

09:50

0

Kada krećete na letovanje, organizovanim prevozom, uz plaćen aranžman, kartu, prtljag i dobro raspoloženje, obavezno ponesite i oprez, evo zašto

Džeparoši spremni za letnju sezonu: Ove stvari nikako nemojte raditi, ako ne želite da budete žrtva krađe
Profimedia

Izgleda da su se za turističku sezonu mnogi dobro pripremili. Neki idu na more, neki na planinu ili u banji, a i džeparoši su jedva dočekali početak sezone, kako bi iskoristili euforiju i nepažnju ljudi koji polaze na letovanje.

Niko ne polazi na putovanje bez novca, pa to motiviše grupu uigranih lopova da često obilaze parking odakle polaze turistički autobusi.

- Imali smo saradnju policije, komunalne milicije, dolazili su na polaske, pokušavali da nas zaštite, putnike pre svega, ali ni te službe ne mogu da rade smo za nas i da borave ceo dan tokom leta raznim parkinzima po Beogradu - kaže Vladimir Vlaho, vlasnik turističke agencije.

Priča nije nova i ponavlja se iz godine u godinu. Menjaju se samo lokacije jer džeparoši prate svaku promenu lokacije za polazak autobusa. Ulaze u vozila gde su im kao na dlanu stvari koje pravi putnici često ostavljaju na sedištima.

Tako već godinama nekome presedne putovanje i pre samog polaska. Agencije to znaju, nemoćne su da pomognu putnicima ukoliko su već opljačkani, ali pokušavaju da im, slanjem poruka, skrenu pažnju na opasnost.

- Nažalost mi u Beogradu nemamo zvanično polazište i samim ti ta polazišta tirističkih autobusa su više-manje ad-hok pronađena od strane agencija, dakle, potpuno su neobezbeđena, bez video-nadzora, bez bilo kakve ograde i samim tim sva ta polazišta su izvanredna meta i mesto gde operišu lopovi i džeparoši - rekao je Vlaho.

Hapšenje džeparoša je nadležnost policije, ali najbolje je da do krađe i ne dođe. Zato treba biti oprezan. Nikada ranac ne držite na leđima, jer ga ne vidite, a lopovi su spretni.

Sve svoje stvari, pogotovo novčanik i dokumenta, držite uz sebe, ne ostavljajte ih u autobusu bez nadzora niti u kafiću.

Sekudne su u pitanju. Budite na oprezu, jer su se i džeparoši, kao i vi, dobro pripremili za letnju seoznu.

Bonus video

Privatna arhiva

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti