Završena međunarodna regata "Vode Vojvodine" (FOTO)

03.07.2022

14:37

0

Učesnici međunarodne regate "Vode Vojvodine“, 12. po redu, jutros su isplovili iz Bačke Palanke na poslednju deonicu u ovogodišnjoj plovidbi, dugu 40 kilometara, do Novog Sada

Završena međunarodna regata "Vode Vojvodine" (FOTO)
Vode Vojvodine

U ovogodišnjoj regati "Vode Vojvodine“ učestvovao je ukupno 91 brod. Regataši su od 24. juna do 3. jula plovili vojvođanskim kanalima i Dunavom, na relaciji Novi Sad - Bački Petrovac - Ruski Krstur - Srpski Miletić – Sombor – Bezdan – Apatin - Bogojevo - Bačka Palanka – Novi Sad.

Bačka Palanka poslednji je grad koji su regataši posetili tokom 300 kilometara duge plovidbe. Na obali Dunava udruženja žena organizovala su Sajam rukotvorina i predstavile suvenir regate – specijalno izrađen medenjak sa logoom ovogodišnje plovidbe.

- Cilj ovogodišnje regate bio je podizanje potencijala plovidbe i nautičkog turizma u Vojvodini, ali i ekološke svesti. Regataši su učestvovali u ekološkoj akciji prikupljanja čepova od plastike, kako bi se omogućila kupovina pomagala jednoj devojčici i dečaku, iz Valjeva i Novog Sada. Takođe, regataši su, posle 25 godina, prošli kroz rekonstruisanu prevodnicu Bezdan, koja je izgrađena je 1856. godine i koja je biser naših objekata u Vojvodini - rekao je ovom prilikom pomoćnik direktora JVP "Vode Vojvodine" za tehnička pitanja, Igor Kolaković.

On se zahvalio i svim lokalnim samoupravama koje su dočekale regataše.

- Želja mi je da iz Bačke Palanke, kao poslednje stanice na vašem plovnom putu, ponesete lepe i nezaboravne trenutke - rekla je direktorka Turističke organizacije Bačke Palanke Milica Stoisavljević.

JVP „Vode Vojvodine“ organizovalo je ovogodišnju regatu sa željom da promoviše nautičko-turističke potencijale Vojvodine, ali i da ukaže na važnost očuvanja prirodne sredine u plovnom području.

Naime, regataši su tokom plovidbe, u saradnji sa svim lokalnim samoupravama, odvajali otpad za reciklažu. Na Dan Dunava – 29. jun, deo prikupljenog materijala predat je Udruženju „Čepom do osmeha“, sa kojim će u saradnji, naše preduzeće kupiti terapeutski tricikl za Doroteu Peić (8) iz Valjeva i kolica za Mihajla Papa (17) iz Novog Sada. 

Ekološka i humanitarna akcija

Prvi put, regatu je obeležila ekološka i humanitarna akcija i nosila je slogan „Čista voda, čista ljubav“. 

Dan Dunava obeležili smo sa domaćinima u Apatinu, koji su organizovali bogat sadržaj na obali reke – radionice i animacije za decu, koncert na vodi i puštanje lampiona.
JVP „Vode Vojvodine“ uključilo je i studente u ovogodišnju regatu, pa je za pobedničku ideju na konkursu raspisanom za izradu loga sa eko-motivom, dodelilo nagradu od 120.000 dinara studentu FTN-a, Marku Ađinu.

Zahvaljujući lokalnim samoupravama koje su ponudile bogat program, panonski mornari imali su priliku da degustiraju lokalne specijalitete, učestvuju u turističkim obilascima, uživaju na koncertima i u sportskim aktivnostima.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti