Ne postoji prepreka koju ne mogu savladati: Gorska služba spasavanja počela sa letnjim dežurstvima na srpskim planinama

26.06.2022

17:57

0

Leti se najčešće dešavaju gubljenja, kao i povrede, uglavnom rekreativaca zbog neadekvatne odeće i obuće

Ne postoji prepreka koju ne mogu savladati: Gorska služba spasavanja počela sa letnjim dežurstvima na srpskim planinama
RINA

Ne postoji prepreka koju ne mogu savladati i u najtežim mogućim uslovima, bilo da je spašavanje na vodi, evakuacija iz gondole ili pretraga terena kada osobe nestanu.

U mnogim situacijama kada su životi turista bili ugroženi, oni bez straha prvi priteknu u pomoć i akciju okončaju na najsrećniji mogući način. Spasioci Gorske službe spasavanja počeli su letnja dežurstva na planinama.

Na Kopaoniku će tokom celog leta dežurati po dva spasioca, dok su na Zlatiboru i Staroj planini pasivna dežurstva.

RINA
 

- Osim zimskim dežurstava, koja su potpuno drugačija, spasioci GSS-a imaju i dugogodišnje iskustvo letnjih dežurstava na planinama. Tada nam se najčešće dešavaju gubljenja, kao i povrede, uglavnom rekreativaca zbog neadekvatne odeće i obuće. Takođe, na planinama gde imamo pasivna dežurstva, u slučaju potrebe vrlo brzo se organizujemo. Letnja dežurstva će trajati sve do sredine septembra - objasnio je Ivan Jovanović, spasilac Gorske službe spasavanja.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši.

U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente.

Bonus video

Rina

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti