Darko Tanasković: Vožd Đorđe Stratimirović zauvek među Srbima

25.06.2022

14:20

0

Autor: I.P.

"Put vožda Đorđa Stratimirovića među Srbima ne završava se, i ne sme se završiti, blaženstvom smirenja njegovih posmrtnih ostataka u nedrima voljenog zavičaja"

Darko Tanasković: Vožd Đorđe Stratimirović zauvek među Srbima
Darko Tanasković Đorđe Stratimirović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić Instagram printscreen/sajkaska

Vrhovni vojni komandant Srpske Vojvodine i prvi predsednik Glavnog odbora naroda srpskog (1848/1849. godine) Đorđe Stratimirović dobiće spomenik u Sremskim Karlovcima.

Bista vožda Stratimirovića, koja je postavljena u porti Donje crkve (Crkve svetih apostola Petra i Pavla) biće otkrivena i osvećena u četvrtak 30. juna u podne.

Ovim povodom oglasio se i profesor doktor Darko Tansković, koji je istakao da je negovanje uspomene na čuvenog vojskovođu zadatak budućih naraštaja. 

- Put vožda Đorđa Stratimirovića među Srbima ne završava se, i ne sme se završiti, blaženstvom smirenja njegovih posmrtnih ostataka u nedrima voljenog zavičaja, niti mu jeste, niti bi mu kraj smeo biti zasluženo obnavljanje i negovanje njegove svetle uspomene u istorijskom pamćenju srpskoga roda – put njegov nastavlja se, i morao bi se nastaviti, putokazom za sadašnji i za buduće naraštaje, da njegova ispružena ruka, upravljena ka uvek istom osvitu narodnog dostojanstva i slobode zauvek poziva i podstiče na podvig bez kojeg su ti najviši ideali Srbima životno nedohvatni, napominje  prof. dr Darko Tanasković.

 

 

Podsećamo posmrtni ostaci Stratimirovića krajem avgusta su iz Beča sa groblja Sveti Marko preneti u Srbiju, nakon čega su krajem septembra po ukazu predsednika Aleksandra Vučića, uz najviše vojne počasti i u prusustvu velikodostojnika naše države i Srpske pravoslavne crkve pohranjeni u porti sremskokarlovačkog Manastira Vavedenje presvete Bogorodice iz 16. veka.

Predstavnici porodice i inicijatori povratku njegovih posmrtnih ostataka iz Centra za razvoj Šajkaške, ustanovili su priznanje koje nosi ime po slavnom vojskovođi - Krst vožda Đorđa Stratimirovića.

 

 

Odlikovanje je dodeljeno brojnim državnim i crkvenim velikodostojnicima, a Veliki krst vožda Đorđa Stratimirovića dodeljen je predsedniku Aleksandru Vučiću. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike