Vožd Đorđe Stratimirović dobio ulicu i spomen-ploču u Beogradu: "Važno je da imamo što više ovakvih obeležja"

21.02.2022

17:14

0

Danas je veliki dan - rekao je Vesić

Vožd Đorđe Stratimirović dobio ulicu i spomen-ploču u Beogradu: "Važno je da imamo što više ovakvih obeležja"
5ae714f504c0409f19cbd2d5c9902871_8878258188 - Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i prof. Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića, otkrili su danas povodom 200 godina od rođenja spomen-ploču i tablu sa nazivom Ulice vožda Đorđa Stratimirovića. Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i sekretar za kulturu Ivan Karl.

Vesić je tom prilikom podsetio da je ulicu u Beogradu Đorđe Stratimirović dobio posle više od jednog veka, preciznije nakon 114 godine. To nažalost govori o tome kako se odnosimo prema svojoj istoriji i koliko malo poštujemo one ljude koji su uradili nešto važno za naš narod, društvo, tradiciju i kulturu, istakao je Vesić. 

- Bolje ikad nego nikad. Danas je veliki dan zato što je Đorđe Stratimirović konačno dobio ulicu u Beogradu. Da nije njega bilo i srpske vojske 1848. godine, ne bi bilo Srpske Vojvodine ni 1918. godine niti danas. Zato je uloga Đorđa Stratimirovića mnogo značajnija nego što to građani znaju. Ulica i tabla upravo služe da ljudi saznaju nešto više o ovom heroju - rekao je Vesić i dodao da je važno je da imamo što više ovakvih obeležja te da Beograđani i oni koji dolaze u naš grad saznaju o onima koji su zadužili Beograd i Srbiju.

Beoinfo
 

- Narodi koji ne pamte i ne poštuju svoju istoriju, nemaju pravo na budućnost i sigurno čine greške u budućnosti - poručio je Vesić. 

Ivan Stratimirović je rekao da se danas sećamo naših slavnih predaka koji su u najtežim trenucima davali svoje živote za srpski narod. 

- Jedan od tih junaka je moj pradeda Đorđe Stratimirović, koji je 1848. godine izabran za glavnokomandujućeg srpske vojske u tek proglašenoj Srpskoj Vojvodini. Od naroda proglašen za vožda, vodio je pobedonosne bitke i tako je odbranjena Srpska Vojvodina. Ovde, na obali reke Save iskrcao se vožd Đorđe Stratimirović na poziv srpske vlade. Veliki je značaj za porodicu Stratimirović da se naši preci iz zaborava postavljaju na mesto koje istorijski zaslužuju, još je veći značaj za državu Srbiju, a najveći za narod ove zemlje - rekao je Stratimirović.

Beoinfo
 

On je zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi na podršci i blagoslovu, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, kao i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću. 

Tabla sa imenom ovog srpskog vojskovođe nalazi se na uglu Bulevara Vudroa Vilsona i novoimenovane ulice Vožda Đorđa Stratimirovića. Ova ulica se prostire od zgrade Pošte na Savskom trgu do glavne pešačke zone kod Kule Beograd.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike