Mitropolit Joanikije odlikovan Krstom vožda Đorđa Stratimirovića: "Bio je vesnik srpske slobode" (FOTO)

17.11.2021

15:39

0

Mitropolit je odlikovan za osvedočeno i samopregorno služenje Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasejanja

Mitropolit Joanikije odlikovan Krstom vožda Đorđa Stratimirovića: "Bio je vesnik srpske slobode" (FOTO)
257849576_254438426720536_5770477907141828165_n - Copyright Instagram printscreen

Centar za razvoj Šajkaške uz saglasnost porodice Stratimirovića od Kuplina, danas, 17. novembra, odlikovao je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Krstom vožda Đorđa Stratimirovića.

Kako su naveli iz pomenutog centra, mitropolit je odlikovan za osvedočeno i samopregorno služenje Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i za požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavske duhovnosti i ideja svesrpskog jedinstva, osobito u znak priznanja za pokazanu vernost i značajan doprinos na delu svedočenja vrednosti i očuvanja tradicija Srpske Vojvodine.

Ovo visoko priznanje, koje nosi ime po voždu srpske narodne vojske za vreme revolucije u Austrougarskoj 1848. godine, mitropolitu je uručeno u prostorijama Mitropolije crnogorsko-primorske na Cetinju, a odlikovanje je u ime porodice Stratimirović uručio gospodin Ivan Stratimirović.

Instagram printscreen
 

 

Blagodareći na visokom odlikovanju, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je kazao da mu je velika čast što su ovde danas potomci vožda Đorđa Stratimirovića s kojim je Njegoš ostvario kontakt i odlikovao ga najvećim tadašnjim odlikovanjem Crne Gore – Obilića medaljom.

- Vožd Đorđe Stratimirović bio je vesnik srpske slobode i zato ga je Njegoš odlikovao i time ga istakao kao primer svima nama. Naravno, treba se setiti da su kasnije i Danilo Petrović i kralj Nikola održavali prisne veze sa Đorđem Stratimirovićem i te veze srpskog vojvodstva i Srpske Vojvodine i Crne Gore ne treba nikada zaboraviti. To su veze koje se pamte i koje nas obavezuju i ovo je danas jedan svečani trenutak kada se svega toga sećamo. Ovo odlikovanje, koje ste mi danas uručili, koje primam sa velikom zahvalnošću, ostaće večiti svedok tih veza koje treba da unapređujemo. Smatramo da je veliki blagoslov što potomci vožda Đorđa Stratimirovića, i svi oni koji baštine one vrednosti kojima nas je on zadužio, neguju te svetle tradicije - kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Podsećamo, predstavnici Centra za razvoj Šajkaške nedavno su uručili  predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Veliki krst vožda Đorđa Stratimirovića.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike