Prof. dr Sanja Krejović: Čuvajte glasne žice i tokom leta, a ako ste promukli duže od tri nedelje hitno se javite lekaru

22.06.2022

19:29

0

Autor: 24sedam

Klinični centar Srbije uskoro dobija novi savremeni aparat za pregled glasnih žica. Tako će biti poboljšan kvalitet i dijagnostike i lečenja

Prof. dr Sanja Krejović: Čuvajte glasne žice i tokom leta, a ako ste promukli duže od tri nedelje hitno se javite lekaru
dr-Sanja-Krejovic-Trivic - Copyright Prof. dr Sanja Krejović7Foto: Printskrin/Jutjub

- I tokom zime i tokom leta rashlađivanje može uticati na neposredan način tako što nos, usna duplja i sinusi mogu da budu iritirani, i da dovedu do sekrecije iz nosa, ili aktivator glasa, odnosno pluća - kašalj može uticati na glas - rekla je prof. dr Sanja Krejović, specijalista otorinolaringologije i supspecijalista fonijatrije na Klinici za ORL KCS.

- Kada promuklost traje duže od tri nedelje, zahteva posebnu pažnju i pregled otorinolaringologa, a kad su vokalni profesionalci u pitanju - pregled fonijatra - dodala je profesorka.

Klinični centar Srbije uskoro dobija novi savremeni aparat za pregled glasnih žica. Tako će biti poboljšan kvalitet i dijagnostike i lečenja.

Foto: Pixabay
 

Do gubitka glasa, kako kaže dr Krejović, može da dođe usled brojnih faktora među kojima su, pored stresa - zloupotreba glasa, akutne respiratorne infekcije...

Prof. Krejović navodi i da je povećan broj mlađih onkoloških bolesnika koji su uglavnom, dodaje - pušači. Nekada i refluksna bolest može biti uzrok karcinoma i drugih promena na glasnicama.

Govoreći o HP virusima, navodi da imunizacija protiv ove grupe virusa i te kako poželjna i bitna.

- Benigne promene su uobičajene, kao što su čvorići, noduli, razne promene, a čim promuklost duže traje treba se obratiti nama, a kada su vokalni profesionalci u pitanju kontrole su neophodne od prvih dana karijere pa dalje - istakla je prof. dr Krejović.

Od dijagnostike je bitan endoskopski pregled jer može da otkrije karcinom u početnom stadijumu, tako da će eventualna operacija biti minimalnog obima, a i uspešnija.

Doktorka Krejović savetuje vokalnu higijenu, koja podrazumeva održavanje zdrave sluznice nosa i usne duplje, preparati propolisa, organskog meda i ispiranje nosa rastvorima morske vode, jer, kako tvrdi - prevencija je najbolja terapija, a dobar glas daleko se čuje.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike