Profesor sa Arhitektonskog fakulteta kojeg su studenti optužili za seksualno uznemiravanje sutra u policiji!

08.06.2022

16:58

0

Nakon niza priča studenata o navodnom uznemiravanju, konsultacije su kod dotičnog profesora suspendovane dok se slučaj ne ispita

Profesor sa Arhitektonskog fakulteta kojeg su studenti optužili za seksualno uznemiravanje sutra u policiji!
studentkinja arhitektonski - Copyright Printscreen/Google Maps Pixabay

Profesor Arhitektonskog fakulteta, kojeg su studenti i studentkinje na društvenim mrežama optužili za seksualno uznemiravanje, sutra će biti saslušan u policiji, saznaje Euronews Srbija.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet po službenoj dužnosti pre dva dana, a dat je nalog policiji da ispita ceo slučaj. 

Konsultacije u kabinetu profesora su suspendovane dok slučaj ne bude ispitan.

Povodom ovog slučaja kontaktiran je ombudsman Zoran Pašalić koji je izjavio za Tanjug da će biti provereno stanje i na drugim fakultetima.

- Proverićemo stanje i na univerzitetima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu - istakao je on.

Podsetimo, Instagram profil studenata Arhitektonskog fakulteta otvoren je prošle nedelje, kada su pozvani svi studenti i studentkinje, kako bivši tako i sadašnji, da istupe i kažu da li su ikada imali problem sa jednim profesorom.

Anketa je brzo dostigla alarmantan broj učesnika, a njih 706 komentarisalo je da su direktno ili indirektno imali problem sa profesorom.

Za 24sedam svoje iskustvo ispričala je jedna bivša studentkinja, koja je još pre devet godina imala problem.

- Za njega se oduvek znalo, to je bila javna tajna na fakultetu, samo niko od nas nikada nije smeo javno da izađe sa tim, jer smo znali da niko neće reagovati - kaže ona.

- Stalno nas je zvao da idemo sa njim u kafanu, a da bi to uradio obavezno bi nas pipnuo i zagrlio na hodniku. Na konsultacije odeš jednom, pa ti je posle muka da ideš ponovo. Jednom smo otišle nas tri drugarice, i čim smo kročile u kabinet zaključao je vrata za nama, ali niko nije smeo ništa da mu kaže - rekla je nekadašnja studenkinja ovog fakulteta.

Kako kaže, pipanje po butinama i razgovor takav da "ne stoji ni na dva centimetra od vas" bilo je nešto što je redovno radio.

- Najgore je možda to što on obećava karijeru, i onda vas pozove na konsultacije da o tome razgovarate i kaže: "Ajde da mi malo popijemo prvo, pre nego što pređemo na stvar." Uvek je to bilo tako, ja sam prvu godinu upisala pre devet godina, a i dalje se dešavaju iste stvari. Razumem devojke koje nisu ništa govorile, ja sam se isto tek sad javila, iako godinama nisam na tom fakultetu - kaže ona za 24sedam.

Oglasio se i dekan fakulteta

Ovim povodom se prvi put u javnosti oglasio i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica, koji je naveo da nije znao za ove optužbe. On je objasnio i proceduru koju studenti treba da prođu na fakultetu kako bi se zaista utvrdilo šta se dogodilo.

On je istakao da je situacija sve na fakultetu zatekla i šokirala i da se o njoj mora otvoreno razgovarati, te da je zbog toga rešio da i on preuzme odgovornost i izađe u javnost.

Printscreen/TV Prva
 

- Od kada je u subotu počela anketa na društvenim mrežama situacija ne jenjava i dalje se diže velika medijska pažnja oko toga. Situacija sada nalaže da razgovaramo o ovome i to nam je u fokusu. Ja do sada od tužilaštva nisam dobio nikakav dopis o pokretanju postupka, dobio sam dopis od Republičkog organa zaštitnika građana gde se pokreće ispitni postupak. Javno tužilaštvo je jedan drugi nivo istrage, i očigledno je da će do toga vrlo lako doći - naglasio je dekan Arhitektonskog fakulteta.

Lojanica je naveo da je zaštitnik građana rekao da će službe ovog organa doći da izvrše uvid u poslovanje fakulteta kako bi se otkrilo postojanje neregularnosti kada je u pitanju borba protiv seksualnog uznemiravanja. Objasnio je da je uprava fakulteta u oktobru izdala saopštenje za studente i zaposlene kojim ih je obavestila o postojanju pravilnika za borbu protiv seksualnog uznemiravanja na fakultetu, te da fakultet ima poverenika za zaštitu.

- Ja sam razgovarao i sa profesorom i sa asistentom koji su upleteni u ovu priču. Asistent koji se pominje više ne radi na fakultetu jer mu je istekao izborni period. To sam obavio najpre da bi fakultet delovao preventivno jer je u pitanju sumnja za postojanje seksualnog uzmemiravanja na samom fakultetu na osnovu objava na društvenim mrežama - rekao je dekan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike