Tužilaštvo donelo odluku: Proveravaju se navodi o seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

06.06.2022

12:58

0

Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke

Tužilaštvo donelo odluku: Proveravaju se navodi o seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu
arhitektonski fakultet - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako saznaje 24sedam, Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram.

Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrdjivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Po prijemu izveštaja od policije Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.

Konsultacije kod profesora otkazane

Povodom niza anonimnih ispovesti studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu o seksualnom uznemiravanju i neprimerenom ponašanju određenih predavača, uprava je donela odluku da privremeno suspenduje konsultacije u izvesnom kabinetu.

Da podsetimo, na društvenoj mreži Instagram osvanuo je profil preko kojeg su navodno studenti i studentkinje Arhitektonskog fakulteta ostavili komentare u kojima su naglasili da se ne osećaju bezbedno na predavanjima jednog profesora.

U opisu profila postoji link ka anketi na kojoj se pozivaju studenti, kako trenutni, a tako i bivši, da podele svoje iskustvo, a ukupno njih 499 je uzelo učešća.

Tačnije, 415 devojaka i 84 momka. Njih 182 navelo je da je navodno imalo neprimereno iskustvo sa pomenutim profesorom, dok je 380 reklo da poznaje osobu koja je "napadnuta".

Zbog čitave situacije kontaktirali smo i Arhitektonski fakultet, a ovo je njihov odgovor:

- Uprava Fakulteta nije do sada upoznata sa postojanjem ove grupe. Do danas nije bilo prijava ovakvog ponašanja. Najhitnije ćemo organizovati sve neophodne korake i aktivnosti da rešimo situaciju u skladu sa definisanim univerzitetskim procedurama koje nam propisuje Zakon - istakao je dekan fakulteta profesor Vladimir Lojanica za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike