Lepa Lenka iz Negotina izrađuje nakit od gline: Zavirite u njen magični svet - od prelepih ogrlica do figurica hrane! (FOTO)

04.06.2022

06:15

0

Autor: Maja Kostić

Ona već sada može da napravi sve što neko zamisli, pa joj često od klijenata stižu predlozi da uradi neke zanimljive minđuše

Lepa Lenka iz Negotina izrađuje nakit od gline: Zavirite u njen magični svet - od prelepih ogrlica do figurica hrane! (FOTO)
nakit copy - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Lenka iz Negotina počela je da izrađuje minijature od plastelina u petom rezredu osnovne škole. U početku je pravila samo figurice hrane, ali njene sestre, uvidevši njen talenat, kupile su joj polimernu glinu, i tada je počela da stvara prelepe ogrilice, nakit, zanimljive figurice, i sve to postavlja na društvene mreže, što je izazvalo interesovanje ljudi, pa je ona od hobija uspela da razvije posao.

- Počela sam kada je proglašena pandemija koronavirusa, bili smo zatvoreni, nismo išli u školu i ja sam tražila neki beg od dosade. Sestre su mi prvo pokazale kako se radi sa glinom i meni se to dopalo. U početku sam samo pravila figurice hane, ali kasnije sam se odvažila na malo kompleksnije stvari. Mislim da mi je najlakše da napravim ogrlicu, ali je jako teško da se uradi portret neke životinje ili novogodišnja kućica sa puno detalja - kaže Lenka Radovanović.

Ona već sada može da napravi sve što neko zamisli, pa joj često od klijenata stižu predlozi da uradi neke zanimljive minđuše ili ogrlicu.

24sedam/Maja Kostić
 

- Za jednu ogrlicu potrebno mi je par sati, ali za nešto teže poput portreta životinja nekoliko dana. Volela bih ovim da se bavim i posle školovanja, ali mislim da kod nas ne može baš mnogo da se zaradi od ručnih radova. Uloži se mnogo vremena i truda, ali ne može da se naplati mnogo. U inostranstvu je drugačije, pratim neke devojke koje se bave istim poslom i kod njih se to mnogo više vrednuje i naplaćuje - kaže ova talentovana četrnaestogodišnja učenica OŠ “Vuk Karadžić” u Negotinu.

Osim ovog hobija, Lenka je odlična učenica i bavi se sportom.

- Treniram odbojku i pored obaveza u školi i hobija nemam mnogo slobodnog vremena, ali svakako vreme provodim i sa svojim drugaricama koje vole da nose moj nakit. Obično njima poklonim, za neke posebne prilike, neki od komada nakita. Retko se desi da nešto sačuvam za sebe -  kaže Lenka.

Da bi se napravila neka minijatura, ogrlica ili narukvica, prvo je potrebno da se "rodi ideja" kako će to izgledati, zatim Lenka uz pomoć alata obrađuje glinu, koja se potom peče u posebnim pećnicama i hladi.

- Posle završnih radova spremna je za upotrebu. Mogu slobodno da kažem da je rok trajanja ovog nakita neograničen. Glina se nakon pečenja stvrdne kao plastika. Ako ne trpi nikakvo optrećenje, tipa da je udarate, bacate, gazite, može da traje jako dugo - kazala je Lenka.

Dodaje da će nastaviti da uči i da razvija svoj prvi posao, kao i da joj je drago što interesovanje za radove koji nisu masovni već jedinstveni raste i u Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike