Misteriozno delovanje stranih obaveštajaca u Srbiji: Bivši operativac objasnio zašto jedna država prednjači u špijunskim aktivnostima

21.05.2022

06:30

0

Spasić napominje da je u pitanju jedna perfidna psihološka igra u koju su se upleli i pojedini srpski građani

Misteriozno delovanje stranih obaveštajaca u Srbiji: Bivši operativac objasnio zašto jedna država prednjači u špijunskim aktivnostima
dojava o bombi - Copyright 24sedam/Profimedia

Nakon vesti da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal identifikovali lokacije ukupno 19 mejl adresa odakle su slate preteće poruke o postavljenim bombama, srpska javnost je bila neprijatno iznenađena činjenicom da je, kako je utvrđeno, osam pretnji stiglo iz Poljske, kao i iz još šest država.

Zanimljivo je da su u Srbiji pre nekoliko dana uhapšena i dva poljska državljanina, J. L. (26) i K. J. (42), zbog, kako se sumnja, neovlašćenog fotografisanja okoline fabrike namenske industrije "Sloboda" iz Čačka. U javnosti se moglo čuti pitanje da li su ova dva incidenta povezana i da li je povećana aktivnost poljskih bezbednosnih službi na teritoriji Srbije. 

Bivši operativac DB-a Boža Spasić, u izjavi za 24sedam, izrazio je uverenje da Poljska nema nikakav bezbednosni interes u Srbiji, već je njena obaveštajna služba, kako kaže, pod šapom NATO-a. Komentarišući hapšenje dva poljska državljanina, dodaje da sumnja da su to strani agenti i da je u pitanju klasična špijunaža. Ukoliko bi se istragom utvrdilo da ima elemenata špijunaže, uhapšena lica bi mogla da budu osuđena do osam godina zatvora.

Profimedia
 

- Poljska ne radi to za sebe, već kao članica NATO-a dobija naređenja u vezi sa Ukrajinom da špijunira Srbiju. Oni imaju obaveštajnu službu koja je u službi NATO-a, koju drže Nemci i Amerikanci. Takva obaveštajna služba preduzima određene mere u slučaju Srbije, gde im je cilj da našu državu "povinuju", kako bismo stali na stranu Ukrajine. Poljska je veoma blizu Ukrajine, pa shodno tome, ona je u ovom slučaju najbolji izvođač za obavljanje prljavih poslova za NATO. Nemojmo zaboraviti da su nedavno dva agenta iz Poljske isključena iz igre, kada su otkriveni dok su istraživali namensku industriju u Čačku - kaže Spasić.

Naime, otkako je počela invazija Rusije na Ukrajinu, Srbija se suočava sa velikim brojem lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama. U početku su ove dojave bile skoncentrisane na kompaniju "Er Srbija", koja je jedna od retkih avio-kompanija koja je nastavila da leti za Rusiju. Nakon toga, lažne dojave počele su da dobijaju škole i šoping centri.

Lažne prijave

Podsetimo, istragom je utvrđeno da su preteće poruke prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije. Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su za četiri dana procesuirali osam osoba, državljana Srbije - uhapšene su dve osobe, a protiv još šest maloletnika podnete su krivične prijave u redovnom postupku. Lažna prijava o postavljenoj bombi nije šala, već ozbiljno krivično delo.

Samo u poslednjih nekoliko dana, pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica i tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne.

Upitan da prokomentariše kakve psihološke posledice mogu ostaviti učestale dojave o bombama po školama, šoping centrima, aerodromu i sličnim mestima, Spasić napominje da je u pitanju jedna perfidna psihološka igra u koju su se upleli i pojedini građani.

- Psihološko dejstvo ovih akcija poljske obaveštajne službe o lažnim dojavama razbudilo je "ludilo" u našoj zemlji, gde su se pod uticajem strane službe i NATO-a pojedini dosetili i slali lažne dojave, što je jedno od psiholoških dejstava koje je s namerom indirektno proizvela strana služba jer joj je to bio cilj. Onaj ko hoće da postavi eksplozivnu napravu bilo na mostu, u tržnom centru ili nekom drugom mestu neće dojaviti da je bomba postavljena već će pobiti ljude i nakon eksplozije će se oglasiti i eventualno preuzeti odgovornost. Onaj ko zaista hoće da postavi bombu, on to neće dojaviti - zaključuje Spasić.

                                                                                                                                                            Profimedia

Dojave o bombama u školama

Podsetimo, serija dojava o podmetnutoj elektronskoj napravi juče nije zaobišla ni elektronske adrese više osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

- Dojave su stigle na mejl adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji - naveli su u saopštenju Ministarstva prosvete.

- Do okončanja kontradiverzionog pregleda nastava će se odvijati onlajn, a učenici će biti vraćeni u klupe, nakon potvrde da je bezbedno. O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu škole će obavestiti učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije - objašnjava se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike