Psihološki profil psihopate koji šalje dojave o bombama u srpskim školama: Sadista koji uživa u strahu ljudi, a možda je i član kulta

18.05.2022

06:15

1

"Vidi se da su to osobe koje se nalaze u teškom psihičkom stanju i verovatno dugo organizovano deluju"

Psihološki profil psihopate koji šalje dojave o bombama u srpskim školama: Sadista koji uživa u strahu ljudi, a možda je i član kulta
pretnje škola - Copyright 24sedam/Jovana Beloica Profimedia

Citat višestrukog ubice Timura Bekmansurova (18), koji je ubio šestoro studenata kada je napao kampus Univerziteta u Permu i počeo da puca po kolegama, korišćen je u dojavi o postavljenim bombama koja je digla Beograd na noge. 

- Čudan osećaj smirenosti, kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko nas samo san ne napušta nas. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i da smo daleko od poslednjih. Ubijaće vas automobilima, bombama, noževima, svime što im dođe pod ruku. Ološ poput nas uništiće sve oko sebe, jer je svet truo, svi ste truli iznutra - navodno je pisalo u pretećoj poruci koja je stigla na adresu jedne beogradske škole.

Bekmansurov je pre napada na društvenoj mreži VKontakte napisao da njegov motiv nije verski ili politički, već "san koji je dugo sanjao" zbog mržnje prema svima oko sebe. Napisao je da je razmišljao o tome da napad izvrši automobilom-bombom ili nožem umesto pištolja. Takođe, detaljno je objasnio kupovinu pištolja i obuku za vatreno oružje, kao i proces dobijanja dozvole. 

Iako su dojave o bombama postale učestale, u javnost je po prvi put procurilo nešto ovako jezivo.

Postavlja se pitanje zbog čega je onaj ko je pisao pretnju koristio baš citat ubice kako bi sastavio svoju poruku. Psiholog Snežana Repac kaže za 24sedam da je ova poruka krajnje sadistička.

- Vidi se da su to osobe koje se nalaze u teškom psihičkom stanju i verovatno dugo organizovano deluju. Ako se radi o individualcu, onda to može da bude neko ko je u ime nekog pokreta istupio. Vrlo je moguće i da je Benkmasurov posle napada postao nekim bolesnicima idol. Oni su u ovoj poruci krajnje psihopatski nastupili. To je neko ko ima te sadističke, ubilačke motive, ko je možda i u nekom kultu ili grupi koja ima želju da ubija i tu nalazi zadovoljstvo. Pitanje je samo da li su to neke organizovane psihopate koje koriste ovu političku situaciju ili je to individualac - kaže Snežana Repac.

Psihološkinja smatra da pošiljaoci poruke pokušavaju da demonstriraju svoju moć zbog toga što znaju da u ovakvim situacijama policija mora da reaguje.

- Meni se čini da to neko zloupotrebljava i da to služi za širenje straha i panike. Mislim da je to samostalna grupa ljudi, a ne neko ko ima državni legitimitet ili vojne moći. Ovo je udaranje ispod svakog nivoa i časti, i potpuno jedan sadistički, nemoralan potez. Ovo se ne može ni smatrati politikom, već je teška patologija - kaže Repčeva. 

24sedam/Čitalac 24sedam
Deca ispred škole nakon dojave o bombi

 

Dodaje da neko ko šalje ove dojave verovatno sve doživljava kao igru.

- To je neko ko manipuliše i on je otcepljen od svojih emocija, a hrani se strahom drugih. I sami u poruci kažu da su oni ološ i da žive u strahu. Meni čak liči da možda koriste psihoaktivne supstance. Njihov je cilj očigledno da zagorčavaju život drugim ljudima kako bi živeli u napetosti. Dakle, to je neko ko uživa da maltretira - objasnila je Snežana Repac. 

Ona je zaključila da u ovim situacijama najviše problema imaju deca koja neće, kako kaže, do kraja godine imati mira u školi i moguće je da će se jako plašiti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike