Poljaci koji su špijunirali "Slobodu" imali unutrašnje pomagače?! Spasić: To što su rekli da su turisti je uobičajena špijunska maska

17.05.2022

06:45

0

"Oni su sigurno istraživali da li u spoljnom prstenu fabrike ima određenih radarskih sistema i sličnih sistema"

Poljaci koji su špijunirali "Slobodu" imali unutrašnje pomagače?! Spasić: To što su rekli da su turisti je uobičajena špijunska maska
165096548217560_1626065084cacak-sloboda-radnici-na-svojim-mestima-fotorina1_s - Copyright RINA

Srpska javnost bila je neprijatno iznenađena kada su pre nekoliko dana uhapšena dva poljska državljanina u blizini čačanske fabrike municije "Sloboda".  Radi se o Poljacima J.L. (26) i K.J. (42) koji su nakon hapšenja tvrdili da su turisti i da ne znaju šta su fotografisali.

Oni su saslušavani u policiji i BIA, a pre hapšenja probali su da pobegnu. Inače, njih dvojicu je uhvatilo obezbeđenje fabrike i držalo u vojnoj fabrici.

Prema nezvaničnim informacijama kod uhapšenih su u telefonima nađene fotografije prilaza fabrici, kao i snimci unutrašnjosti fabrike. A snimanja su obavljali još od 8. maja. 

Bivši operativac DB i detektiv Božidar Spasić veruje da se radi o NATO agenturama i kaže za 24sedam da su službe bezbednosti bile svesne da oni doći u Srbiju.

- Njihov posao jeste utvrđivanje činjeničnog stanja i raspoloženja među građanima. Poljaci koji su uhvaćeni kod "Slobode" su klasičan primer špijunaže određenih objekata koji su bitni ne samo za vojnu industriju Srbije već i za neke druge stvari. Ta fabrika je među prvima bila bombardovana u NATO agresiji - kaže Spasić.

On dodaje da je priča o tome da su turisti "uobičajna maska". 

- To je uobičajna maska sada kada počinje turistička sezona. Ali kada ih nađete na mestima gde nema nikakvh prirodnih lepota, već u okolnih fabrike koja se bavi namenskom onda je to veoma sumnjivo. Postavlja se i pitanje da li su neke lokatorate postavljali. Oni su sigurno istraživali da li u spoljnom prstenu fabrike ima određenih radarskih sistema i sličnih sistema i snimali su puteve kojima bi ti sistemi mogli da budu dopremljeni - pretpostavlja Spasić. 

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
Božidar Spasić

 

Ono što zabrinjava jeste što su imali fotografije iz unutrašnjosti fabrike u svojim telefonima.

- To znači da su imali logističku podršku jer je nađeno nekoliko fotografija gde dobri eksperti mogu sa preciznošću da ustanove šta proizvode mašine koje su tamo. Službe će morati to da ustanove. Ovo je prava poslastica za kontraobaveštajnu službu neke zemlje kada dođu do takvih lica i to potvrđuje da nam je zemlja pod napadom stranih službi. Sigurno je da barem još 20 takvih špijuna deluje na teritoriji Srbije - smatra Spasić.

Na pitanje otkud to da su baš Poljaci u pitanju, Spasić objašnjava da se Poljska graniči sa Ukrajinom i da aktivno učestvuju u prikupljanju podataka.

- Biće značajno da se vidi da li su obilazili još neke objekte - kaže on.

Spasić je uveren da su u imali logističku podršku u Srbiji jer ih je očigledno neko upućivao gde treba da se kreću. On to objašnjava i time da su do "Slobode" došli sporednim putevima kako bi ostali neprimećeni.

- Fabrika se nalazi u jednom klancu u koji kada neko uđe mora da bude primećen. Ali ako dolazite sporednim putevima, koje su oni koristili, to je izuzetno komplikovano. Zato im je ovo bio vrlo zahtevan zadatak. Ovo će biti lekcija našim službama da pojačaju obaveštajni rad i po dužini i po širini - kaže Spasić.

Predsednik Vučić sumnja da se radi o turistima

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je da prati istragu protiv poljskih državljana, navodeći da sumnja da su samo turisti pošto su zatečeni u fabrici municije.

- Da li su oni slikari i fotografi? Mada ne znam kakva je to slika unutrašnjost Slobode. Interesantna je to priča. I to baš fabrika Sloboda. Tačno bih pogodio koje dve fabrike mogu biti i jedna je Sloboda. One koje proizvode punjenja, mine i granate jer se to sad troši u enormnim količinama svuda - naveo je predsednik Vučić.

Inače, fabrika "Sloboda" je nekada imala ozbiljno vojno obezbeđenje ali Spasić kaže da ono ne postoji još od 2000. godine. 

- Postojale su table gde je bio znak zabranjeno fotografisanje. Zatim si imao određene vojne punktove i osmatračnice duboko u šumi tako da niko ne primeti. Ali nakon potpunog raspuštanja naše vojske 2000. godine to obezbeđenje ne postoji. "Sloboda" nije adekvatno štićena, ali zahvaljujući tim ljudima iz obezbeđenja koji su osmatrali ti Poljaci su primećeni - rekao je on i dodao da bi trebalo podići mere obezbeđenja fabrike na mnogo viši nivo.

Podsetimo, fabrika "Sloboda" proizvodi municiju različitih kalibara, od 20 do 155 milimetara. Tu se pravi municija za protivavionske topove bofors 40 milimetara, municija za haubice 155 milimetara NATO kalibar, tenkovski projektili 125 milimetara i municija za topove 30 milimetara. 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike