Radovi na proširenju graničnog prelaza Gostun na površinu izbacili istoriju: Pronađeni skeleti dece i odraslih! (FOTO)

12.05.2022

06:50

0

Radovi su zaustavljeni, građevinci su odstupili sa terena i svoje radno mesto zasad ustupili arheolozima

Radovi na proširenju graničnog prelaza Gostun na površinu izbacili istoriju: Pronađeni skeleti dece i odraslih! (FOTO)
RINA

Radovi na proširenju graničnog prelaza Gostun ispostavili su se kao izuzetno plodonosni, ali za arheologe, jer je na lokaciji gde su vršena iskopavnja zbog izgradnje dodatne trake teretnog terminala pronađena nekropola sa stećcima koja datira iz perioda srednjeg veka. Radovi su zaustavljeni, građevinci su odstupili sa terena i svoje radno mesto zasad ustupili arheolozima.

- Prilikom iskopavanja pronađeni su i ljudski skeleti, u početku manjih dimenzija, tačnije dečji, ali kako su radovi odmicali, naišlo se i na skelete odraslih ljudi. Kada antropolog završi analize, ti skeleti će biti predati na čuvanje Muzeju u Prijepolju, koji je teritorijalno nadležan. Skeleti će biti smešteni u posebne kutije - rekao je Asim Bećirović, direktor Muzeja u Prijepolju.

RINA
 

Do sada su pronađena 32 stećka, ali će izmešteni biti samo oni koji smetaju nastavku izgradnje teretnog terminala, dok će ostali, nakon završetka arheoloških istraživanja, biti ostavljeni na mestu samog pronalaska.

- Na početku smo otkrili 18-20 stećaka, a kasnijim iskopavanjem pronašli smo ih još nekoliko. Velika je površina pod stećcima, a mi istražujemo samo jedan njen deo, na mestu kuda prolaze nova traka terminala i potporni zid. Deo površine na kojoj se nalaze stećci je u privatnom vlasništvu i tu takođe ne vršimo iskopavanja. Skelete šaljemo u Beograd na analizu, nakon čega se vraćaju Muzeju u Prijepolju, gde će biti propisno deponovani. Ukoliko budu pronađeni i neki predmeti, oni će takođe biti poslati prijepoljskom muzeju - rekla je Tijana Pušica, arheolog Muzeja u Prijepolju.

RINA
 

Arheološka istraživanja trajaće do polovine maja. Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva je zadužen za istraživanje na ovom lokalitetu. Jedan deo stećaka je izmešten u neposrednu okolinu mesta pronalaska i oni će biti konzervirani i dostupni posetiocima.

Prijepoljski muzej je u sve uključen kao muzej opštine na čijoj se teritoriji nalazi lokalitet.

 

Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti