Miloš Vučević položio cveće na Spomen-groblju: Sloboda je u ove prostore stigla uz pomoć Crvene armije, to je istorijska činjenica

09.05.2022

11:52

0

On je dodao da je Srbija zauzela vrlo važno mesto u odbrani slobode i da je srpski narod platio strahovitu cenu

Miloš Vučević položio cveće na Spomen-groblju: Sloboda je u ove prostore stigla uz pomoć Crvene armije, to je istorijska činjenica
Instagram/milosvucevuc_gradonacelnik

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije, Gradskog odbora SUBNOR-a i Rezervnih vojnih starešina, položio je vence na Spomen-groblju u Novom Sadu u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine.


Gradonačelnik je u svoje ime i u ime grada građanima Srbije čestitao 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, i istakao da su naši slavni preci uvek bili na strani pravde i istine.

- Naš narod kome pripadamo je uvek birao ispravnu stranu i za to često plaćao veoma skupu cenu. U skladu sa tim mi smo dužni da razumemo i poštujemo njihovu žrtvu, da čuvamo našu istoriju i tradiciju, ali i da istovremeno razumemo okolnosti koje nas okružuju u sadašnjem vremenu i da prepoznamo ono što će se dešavati u budućem periodu - istakao je Vučević.

On je dodao da je Srbija zauzela vrlo važno mesto u odbrani slobode i da je srpski narod platio strahovitu cenu.

- Ne smemo da zaboravimo da su postojale i savezničke strane, pre svega Crvena armija, i da ne prećutimo zato što se stidimo, ili da se nekom ne zamerimo u kontekstu ukrajinske krize. Sloboda je u ove prostore stigla uz pomoć Crvene armije, to je istorisjka činjenica, kao što su i ostale savezničke vojske pomagale - rekao je Vučević.

On je dodao da klanjajući se senima onih koji su dali svoje živote mora da se sačuva mir i stabilnost u regionu i pre svega da se Srbija ne meša u ono što se dešava između velikih svetskih sila.

Predstavnici SUBNOR-a podsetili su da je Evropa u Drugom svetskom ratu izgubila pedeset miliona vojnika.

- Mi potomci boraca svake godine obeležavamo ovaj značajan datum. Čuvaćemo tekovine NOB-a i borićemo se da očuvamo mir i da se zlo više nikada ne ponovi. Fašizam više ne sme da postoji - poručio je Milovan Vujić, predstavnik SUBNOR-a Novog Sada.

U Novom Sadu se danas paralelno brojnim manifestacijama obeležava Dan pobede nad fašizmom, ali i Dan Evrope. Premijerka Ana Brnabić prisustvovaće zvaničnom prijemu povodom proslave Dana Evrope u Gradskoj kući Novog Sada. Prijem priređuju šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji ambasador Emanuel Žofre i gradonačelnik Novog Sada.


Bonus video
Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti