Ručak sa mališanima iz Svratišta na Dan dece koja žive i rade na ulici: Istraživanje pokazalo koliko povratnika uopšte ne ide u školu!

12.04.2022

13:55

0

Autor: D.A.

"Najčešće imaju poteškoće da se uključe u društvo i nastave školovanje"

Ručak sa mališanima iz Svratišta na Dan dece koja žive i rade na ulici: Istraživanje pokazalo koliko povratnika uopšte ne ide u školu!
20220412124033_MRI_3961~2 - Copyright Foto: DIMAK Serbia

Povodom Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici, DIMAK centar organizovao je ručak za 140 mališana iz Svratišta u Krfskoj i na Bulevaru Arsenija Čarnojevića 145.

DIMAK - Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru posluje u okviru Globalnih programa Nemačke razvojne saradnje “Migracije za razvoj” i “Migracije i dijaspora” koje u Srbiji sprovodi GIZ1.

- Oko 80 odsto povratnika u Republiku Srbiju čine povratnici iz Nemačke, a među njima je oko 50 odsto maloletnih lica koja se suočavaju sa različitim izazovima i poteškoćama tokom njihovog povratka i reintegracije što ih čini jednom od najranjivijih grupa našeg društva- navela je Marija Bogdanović, vođa globalnih programa „Migracije za razvoj (PME2)“ i „Migracije i dijaspora (PMD3)“ u Srbiji i rukovodilac DIMAK4 centra.

Deca povratnici najčešće imaju poteškoće da se uključe u društvo i nastave školovanje, te je jedan od prioriteta programa njihova reintegracija u zajednicu.

U 10 odsto povratničkih domaćinstava koja imaju decu uzrasta od 3 do 14 godina nijedno dete ne ide u vrtić/školu. Kada se radi o mladima srednjoškolskog uzrasta (15–18), u 22 odsto domaćinstava niko od dece ne ide u školu, pokazalo je najnovije istraživanje GIZ-a.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike