Sin stradalog rudara kod Aleksinca neutešan: "Nikad mi nije dao da se bavim tim poslom, sad znam i zašto"! (FOTO)

01.04.2022

20:45

0

"Samo rudari znaju šta znači zaraditi hleb sa sedam kora"

Sin stradalog rudara kod Aleksinca neutešan: "Nikad mi nije dao da se bavim tim poslom, sad znam i zašto"! (FOTO)
viber_image_2022-04-01_19-50-52-024 - Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Rudar Bratislav Živković jedna je od žrtava stravične nesreće koja se rano jutros dogodila u rudniku "Soko", a oni koji su ga voleli, u mestu Jasenje u opštini Aleksinac gde je Bratislav živeo, u tišini oplakuju oca, muža, prijatelja...

Reporteri 24sedam posetili su nakon tragedije ovo mesto i kuću stradalog Bate, kako su ga zvale kolege, a njegov sin Nikola Živković nam je rekao da je njegov otac trebalo za nekoliko meseci da ode u penziju, a u rudniku je radio oko 18 godina.

- Imao je troje dece, blizance mene i moju sestru i stariju ćerku koja je živela sa njim i majkom. Ja sad živim u Aleksincu, ali sam i zbog obaveza stalno ovde sa njima. On je bio jako vredan čovek, bili smo siromašni, a radom u rudniku je podigao nas i čitavo imanje - kaže Nikola za naš portal.
 
Kako nam je rekao, otac mu nikada nije dozvoljavao da se bavi istim poslom kao on, da bude rudar.

- Nije mi dao da budem rudar, a sad znam i zašto. On je sam time počeo da se bavi jer je komšija koji živi preko puta bio smenovođa pa se zaposlio preko njega 2004. godine. Bio je pred penziju, u decembru je trebalo da napuni 59 godina - priča sin stradalog Živkovića.

Dok smo tražili njegovu kuću meštani su rekli da su ga svi poštovali, da je bio vredan, pošten i porodičan čovek.

Na licu mesta smo zatekli i njihovog komšiju koji je sa Nikolom došao po stvari koje je stradali rudar imao sa sobom.

- Ljudi ne znaju koliko je to težak posao. Ovakve stvari se očekuju, ali nikada ne možete da budete dovoljno spremni. Izvinite, zbunjen sam. Mnogo mi je žao - rekao je Živkovićev komšija, Rodoljub Radić koji je i sam bio rudar, a u penziji je 14 godina.

On ističe i da samo rudari znaju šta znači zaraditi hleb sa sedam kora.

24sedam

Nesreća u rudniku se, da podsetimo, desila oko 4 sata ujutru usled ispuštanja velike količine metana, kojom su se rudari ugušili.

U nesreći su poginuli rudari Zlatković Darko (43), Nenad Trivunac (37), Petrović Petar (31), Grujić Radovan (47), Čokorilo Branko (56), Branislav Zlatanovoić (65), Živković Bratislav (59), Stajić Bojan (34).

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike