Vlada donela odluku: Osam miliona dinara pomoći za porodice nastradalih rudara!

02.04.2022

13:03

0

Nesreća se dogodila juče u 4.10 izjutra

Vlada donela odluku: Osam miliona dinara pomoći za porodice nastradalih rudara!
24sedam/Goran Sivački/Tanjug/Slobodan Miljević

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da se opredele finansijska sredstva u iznosu od osam miliona dinara kao pomoć porodicama stradalih rudara u nesreći koja se juče dogodila u rudniku mrkog uglja "Soko".

Predsednica i članovi Vlade Republike Srbije uputili su saučešće porodicima povodom ove velike nesreće u kojoj je život izgubilo osam rudara.

Podsećamo, nesreća se dogodila u 4.10 časova, kada je prilikom kopanja uglja došlo do prodora metana, usled čega su rudari počeli da se guše, a nažalost osmorica rudara nisu uspela da dođu do svežeg vazduha.

Poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55), Bratislav Živković (59), Bojan Stajić (34).

Neki od njih samo što su postali dede, zasnovali svoje porodice, dobili decu...

Još 20 rudara je povređeno i oni su hospitalizovani u Opštoj bolnici u Aleksincu.

- Primljeno je 19 rudara, dvojica su upućena u Klinički centar Niš. Svi su dobrog zdravstvenog stanja, noć su proveli dobro. Pustili smo osam rudara na kućno lečenje. Biće do ponedeljka, utorka ovde ali važno je da budu dobro. Za dvojicu rudara ćemo uraditi skenere da vidimo da li se radi o težim povredama. U boljem su psihičkom stanju, svesni su šta se dogodilo - rekao je direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić.

Zvaničan uzrok smrti je gušenje metanom.

- Jedan iskusniji kolega nam je rekao: "Metan, povlačite se!". Krenuli smo ka vetrenoj vezi i ja sam se na putu ka njoj, onesvestio, kao i dosta njih. Sledećeg se sećam da me neko vuče ka svežoj vetrenoj struji, tu smo se rasvestili i polako krenuli ka izlazu iz jame - ispričao je rudar Slađan.

Rudnik "Soko" važi za jedan od najopasnijih rudnika u Srbiji.

- Ovo su prosto situacije koje vi ne možete da predvidite. Ovaj rudnik poznat je pod pritiskom i maksimalno se poštuju sve bezbednosne mere. U tačno 4.10 ujutru se dogodila tragedija. Prilikom procesa proizvodnje, kada kopate ugalj, vi ne možete da znate šta se dešava sa druge strane i došlo je do prodora metana, urušavanja usled velikog pritiska. To će vam reći svaki rudar, ovakve tragedije se dešavaju, a mi činimo sve da do toga ne dođe. Porodice nastradalih će biti apsolutno zbirnute. Jednokratna pomoć isplatiće se porodicama i rudnik će takođe dobiti finasijsku pomoć - rekao je direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Saša Spasić za 24sedam.

Bila je u pitanju treća smena aleksinačkih rudara. Danas je proglašen Dan žalosti u Aleksincu.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti