"Je l' nije mogla smrt još malo da sačeka, da ih pusti da izađu?": Porodice i kolege u suzama! Najmlađi rudar iza sebe ostavio dve ćerkice

02.04.2022

06:15

0

Komšija stradalog Petra bio svedok tragdije 1998. godine u ovom rudniku, kad je poginulo 29 rudara

"Je l' nije mogla smrt još malo da sačeka, da ih pusti da izađu?": Porodice i kolege u suzama! Najmlađi rudar iza sebe ostavio dve ćerkice
rudnik resavica Goran Sivački (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U tragediji koja se dogodila u petak u rudniku "Soko" stradalo je osam srpskih rudara. Jedna od žrtava je i najmlađi među njima, Petar Petrović iz sela Dugo Polje za kojeg meštani imaju samo reči hvale.

Petrov komšija radio je kao rudar 18 godina i sad je u penziji, a za stradalog mladića kaže da je bio "vredan, radan, povučen i dečko za primer".

- Ovde mu je porodična kuća, viđao sam ga često. Mlad je bio, vredan, pošten, ovo je tuga velika. Znam da je živeo u Soko banji sa porodicom, ženom i dve male ćerkice.Tako se onda sretnemo kad dođu ovde, sjajan momak je to bio, uljudan, ma dečko za primer - kaže komšija Toplica Stevanović za 24sedam.

On dodaje da ne može da kaže da je tragedija nezapamćena, ali da se nada da je poslednja.

- Jutros kad sam čuo suze mi same potekoše - kaže on i dodaje:

- Taj momak je naš, kao i svi koji su stradali. Nisu oni otišli i kafić da piju pa poginuli, išli su da zarade za hleb i prehrane svoje porodice. Ja sam samo pukom srećom preživeo stradanje u jami 1998. godine kad je poginulo 29 rudara. Završio sam prvu smenu i išao kući, a oni su u drugoj poginuli- kaže nam meštanin ovog sela nadomak rudnika.

24sedam/Maja Kostić
 

Kao i za Petra, za sve stradale postoje samo reči hvale, a palioc Saša koji je došao u smenu posle tragedije ogorčeno kaže "ma, je*em ti rudnik i ovaj posao".

- Kako ta smrt nije mogla da ih sačeka još dva sata da ozađu iz smene? Krvav je ovo posao, a svi smo nekako za njega zakovani. Jutros kad su me nisam mogao da dođem sebi, žena moja je otišla odmah ovde kao medicinska sestra, pa ja za njom. Tuga je ovo, ne može ovako da se radi - kaže nam Saša sa očima punim suza.

Suze, bol i jauci odjekivali rudnikom

Porodice osmorice rudara potreseni su čekali satima da se beživotna tela njihovih najmilijih transportuju iz okna u mrtvačnice i da uzmu njihove stvari. Izlazili su polako u suzama sa kolegama stradalih.

Međutim, ostali rudari, svi koji u rudniku “Soko” bili su da se nađu familijama stradalih i povređenih, ali ni sami nisu mogli da izdrže. U tišini, povremeno brišući suzne oči, zagledani put mesta na kome su jutros ostali bez osmorice kolega, boluju za njima, nadajući se da će osamnaestoro povređenih rudara biti dobro.

Nekoliko njihovih kolega, sa kojima smo pokušali da porazgovaramo, samo u prolazu rekli: "Nemojte, tuga je".

24sedam/Goran Sivački
 

Rudari koji su iz kobne smene izašli nepovređeni samo su ponavljali "pustite da tugujemo za braćom".

Jedan od radnika je došao u prvu smenu, koja je bila posle tragedije, a iz jame je iznet u suzama, tresao se i jedva hodao. Kako smo nezvanično saznali, on je udahnuo još preostalog metana, ali i video tela nekih od kolega i nije mogao da izdrži.

Porodice, kolege i prijatelji oplakuju Zlatković Darka (43), Trivunac Nenada (37), Petrović Petra (31), Grujić Radovana (47), Čokorilo Branka (56), Zlatanovoić Branislava (65), Živković Bratislava (59) i Stajić Bojana (34).

Sve nesreće rudnika "Soko" - od 1974. godine do danas je u ovom rudniku stradalo 57 rudara

U najtežoj nesreći u rudniku „Soko“ 1998. godine u eksploziji metana u jami stadalala su desetorica rudara, a 19 se ugušilo u jami jer nisu imali kiseonik.

Rudari iz ovog rudnika su samo godinu dana ranije protestovali jer im je smenjen tadašnji tehnički direktor koji je upozoravao na moguće nesreće zbog loših uslova, ali protest nije urodio plodom.

U još jednoj nesreći u rudniku „Soko“, koja se dogodila 1974. godine poginulo je 15 rudara.

Takođe, u rudniku „Soko“ pre četiri godine desila se još jedna nesreća, kad je lift sa rudarima pao sa deset metara. Tada su povređena četvorica rudara, a jedan od njih je teško povredio koleno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike