Ekskluzivno! Ljubiša bio u rudniku "Soko" nakon nesreće, isto kao u Aleksincu pre 33 godine: Rudari nisu imali šansu da se izvuku! (VIDEO)

01.04.2022

18:45

0

"U rudniku imate džepove sa metanom. Ne znate pod zemljom gde se nalaze, ni kada treba da se oslobode..."

Ekskluzivno! Ljubiša bio u rudniku "Soko" nakon nesreće, isto kao u Aleksincu pre 33 godine: Rudari nisu imali šansu da se izvuku! (VIDEO)
265941_ljubisa-stanojevic-x_orig (2) - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Ljubiša Stanojević bio je smenovođa u jami "Morava" Aleksinačkog rudnika i član čete za spasavanje, kada je došlo do strašnog požara u jami koji je odneo živote 90 rudara.

Nakon 33 godine od te nesreće, Ljubiša je danas opet morao da preživljava smrt kolega i opet je bio u jami nakon strašne nesreće.

Kada smo mu se predstavili, prvo je opsovao svoju zlu sudbinu. Glas mu pomalo drhti, ali ovaj put nije zbog prašine u oknu. Sve ovo već je jednom doživeo. Kaže da nije bilo isto kao u Aleksincu.

- Ovo je sasvim nešto drugo. Nema veze sa nesrećom u Aleksincu. Nije bila eksplozija ni paljenje metana, već izboj gasa. Ovaj rudnik je takav... - počinje priču.

Dodaje da se upravo vraća iz rudnika. U glasu mu se čuju i tuga i razočaranje. 

- U rudniku imate te takozvane džepove gde se skuplja velika količina metana. Ne možete da znate pod zemljom gde se oni nalaze. Ne možete da znate ni kada treba da se oslobode... - kaže on.

24sedam/Maja Kostić
Ljubiša Stanojević

 

Pitamo ga da li su kolege imale bilo kakve šanse da izbegnu zlu sudbinu.

- Nisu imali šanse... nisu stigli ni reč da kažu... - kaže kratko. 

Dodaje da je umoran, pa završavamo razgovor i puštamo ga da ode tamo kuda se zaputio i odmori se od današnjeg dana.

 

Ljubiša je nedavno pričao za 24sedam da pre 33 godine, kada se desila nesreća u Aleksincu, nije bio u smeni. Ali, pozvan je da interveniše.

- Bio sam kod kuće, a pošto sam bio član čete za spasavanje, po mene su došla dežurna kola. Rekli su mi: "Ljubiša, moraš odmah u jamu, desio se požar." Kada mi je vozač rekao gde je izbio požar, pretpostavio sam da je nastao haos i da ima mnogo poginulih. S obzirom na sistem rada, na to gde su ulaz, izlaz i mesto gde je buknula eksplozija, znao sam da je ugrožena cela smena i da će biti mrtvih - ispričao je Stanojević.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović
Tuga rudara nakon nesreće

 

Od prizora koji je zatekao u jami "Morava" danima nije spavao, a ta slika mu je pred očima i danas. 

- Vatra, jama, mrtve kolege... Vreme čini svoje, ali neke slike se ne brišu nikad. Sećam se, nisam spavao danima - kazao je Ljubiša.

Pronalaženje tela i sahranjivanje rudara trajalo je narednih 25 dana. Čete koje su dolazile sa strane, kako bi pomogle, u međuvremenu su napustile Aleksinac, a Stanojević je sa svojim timom konstantno bio na terenu.

24sedam/Goran Sivački
 

- Za 25 dana, koliko je trajalo izvlačenje mrtvih, bio sam kod kuće čitavih pola sata. Tamo sam spavao, pio, jeo i u jamu ulazio non-stop. Mi smo bili domaćini, a spasioci koji su dolazili sa strane nisu poznavali teren - priseća se naš sagovornik.

Ono što mu je palo teže od same eksplozije i izvlačenja tela kolega, komšija i prijatelja bio je susret sa njihovim porodicama, jer trebalo je saopštiti da im se sin, brat ili otac neće vratiti kući. 

- Bio je to jako težak, dramatičan i bolan susret. Ne možete da lažete porodicu i da im dajete lažnu nadu, da govorite nešto a znate da to nije tako - kaže ovaj hrabri Aleksinčanin.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Stanojević ističe da je u trenutku nesreće montirano takozvano široko čelo koje je trebalo da humanizuje rad u rudniku, odnosno da olakša posao i poveća proizvodnju.

- Međutim, zapalio se ugalj, a potom je došlo do spoja vatre i metana i dogodila se eksplozija. To nije moglo da se preduhitri. Nesreća se desila skoro kilometar i po - dva od mesta gde se izvode radovi, u svežoj vetrenoj struji (tamo gde nema metana). Radnici koji rade na održavanju koristili su aparat za varenje i nisu videli da je pao žar i zapalio traku.To je bila nepažnja, to se zna - pojašnjava Stanojević.

Ističe kako ni kiseonik, koji je sastavni deo opreme rudara, nije pomogao nesrećnim ljudima.

- Oni koji su bili bliže čistom vazduhu ili kiseoniku brzo su pobegli kada su videli dim koji ide prema njima. Inače, kada se zapali transportna traka, koja u sebi sadrži brojne otrove, nastaje čađ. Ona je lepljiva, tako da je praktično zatvorila filtere za kiseonik, zbog čega rudari nisu mogli da dišu.

Rudnik koji je imao više od 1.000 zaposlenih ubrzo je zatvoren. Danas izgleda sablasno i svakodnevno Aleksinčane podseća na strašnu tragediju i gubitak najmilijih.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike