Od ove fotografije se slama srce: Jutro nakon tragedije, rudari na okupu (FOTO)

02.04.2022

07:32

0

Autor: M.Petrović

Njih 11 se i dalje nalazi u bolnici

Od ove fotografije se slama srce: Jutro nakon tragedije, rudari na okupu (FOTO)
rudnik tanjug (2) - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Teški su dani pred rudarima rudnika mrkog uglja "Soko". U jučerašnjoj tragediji ostali su bez kolega, povređeni su i tek treba da shvate šta se dogodilo.

Poziv za pomoć stigao je juče u 4.10 časova, kada je došlo do prodora metana prilikom iskopavanja uglja, usled čega su rudari počeli da se guše, a nažalost osmorica rudara nisu uspela da dođu do svežeg vazduha.

24sedam/Maja Kostić
 

Dan nakon tragedije, njih 11 se i dalje nalazi u bolnici. Stanje im je stabilno, a povrede nisu opasne po život.

- Primljeno je 19 rudara, dvojica su upućena u Klinički centar Niš. Svi su dobrog zdravstvenog stanja, noć su proveli dobro. Pustili smo osam rudara na kućno lečenje. Biće do ponedeljka, utorka ovde ali važno je da budu dobro. Za dvojicu rudara ćemo uraditi skenere da vidimo da li se radi o težim povredama. U boljem su psihičkom stanju, svesni su šta se dogodilo - rekao je direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić.

Kako kažu rudari, nesreće se, ne sećaju.

- Jedan iskusniji kolega nam je rekao: "Metan, povlačite se!". Krenuli smo ka vetrenoj vezi i ja sam se na putu ka njoj, onesvestio, kao i dosta njih. Sledećeg se sećam da me neko vuče ka svežoj vetrenoj struji, tu smo se rasvestili i polako krenuli ka izlazu iz jame - priča Slađan.

I dok im sati prolaze u bolnici, neki rudari ih provode nemo sedeći, drugi deluju zamišljeno, treći i prozbore po koju. Kada će i da li će se opet spustiti u okno to još uvek niko ne može da zna.

Jedino što ostaje svima je žal za nastradalim kolegama rudarima koji su zarađivali hleb sa sedam kora.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike