Leukemija je najpodmukliji oblik raka: Jedna vrednost tokom analize krvne slike ukazaće na veliki problem

27.03.2022

14:06

0

Rak krvi ili leukemija prema statistici češće pogađa muškarce i ljude starije od 50 godina, a zbog "običnih" simptoma neko može da je ima godinama

Leukemija je najpodmukliji oblik raka: Jedna vrednost tokom analize krvne slike ukazaće na veliki problem
mitosis-g8b0add009_1280 - Copyright Foto: Pixabay/Colin Behrens

Naš proslavljeni fudbalski as, Siniša Mihailović, danas vodi bitku protiv leukemije. On je već jednom uspeo da pobedi lovu opaku bolest, ali, nažalost ona se vratila opet i bivši reprezentativac je u bolnici.

Leukemija je jedan od najpomuklijih oblika raka i vrlo često je simptome lako zanemriti, kažu lekari. Zato je jako važno osluškivati organizam...

Akutne leukemije, u narodu znane kao rak krvi, a u bukvalnom prevodu "bela krv", predstavljaju maligne, klonalne bolesti matične ćelije hematopoeze i odlikuje ih prisustvo nezrelih, mladih ćelija u kostnoj srži, takozvanih blasta.

Rak krvi ili leukemija prema statistici češće pogađa muškarce i ljude starije od 50 godina, a zbog "običnih" simptoma neko može da je ima godinama ili čak decenijama a da to i ne zna. Jedna vrednost tokom analize krvne slike ukazaće na veliki problem.

Privatna arhiva/Sandra Petrović
 

 

- Neka vrednost kada treba obratiti pažnju da ti ukupni limfociti budu preko 5.000. Znači, ne leukociti nego limfociti, odnosno ako su ukupni leukociti preko 15.000, to je neki signal kada treba odreagovati - napominje dr Katarina Marković, specijalista interne medicine KBC "Zvezdara".

Ovo su simptomi leukemije koji se najranije javljaju:

Gubitak telesne težine
Pojačano noćno znojenje
Povišena temperatura
Uvećane limfne žlezde
Osećaj napetosti s leve strane

- Uvećane limfne žlezde, to naši pacijenti kažu pojavile su mi se kvrge na vratu, u preponama, u pazusima. To su tipična mesta. I ono što često osećaju je osećaj punoće pod levim rebarnim lukom, što je u stvari posledica uvećane slezine. Pored toga, ono što pacijente često dovodi kod doktora su česte infekcije. Pacijenti koji malo-malo, pa imaju upalu pluća ili već neke slične infekcije - dodaje doktorka Marković.

Privatna arhiva/Sandra Petrović
 

 

Ne zahtevaju svi pacijenti sa sporonapredujućom leukemijom lečenje. Trećina pacijenata mora odmah da se leči, trećina će ići na redovne kontrole gde će biti utvrđeno da li im je lečenje potrebno, a trećina pacijenata nikada neće biti kandidati za terapiju, naglašava dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije. Postoji više vrsta lečenja, citostatici, imunoterapija, a pacijenti mogu da budu uključeni i u kliničke studije.

Ko je pod terapijom, važno je da se konsultuje o ishrani i fizičkoj aktivnosti, kažu stručnjaci. I svakako, voditi računa o svom imunitetu, koji je zbog bolesti već narušen.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike