Zloćudni rak krvi urniše ljudima imunitet, a godišnje od njega oboli na stotine Srba

14.09.2021

14:05 >> 15:31

0

Autor: P.Š.

Ova bolest skraćuje životni vek obolelih i negativno utiče na njihov kvalitet života, može se javiti u bilo kom životnom dobu odraslih

Zloćudni rak krvi urniše ljudima imunitet, a godišnje od njega oboli na stotine Srba
Copyright Profimedia

Multipli mijelom je drugi po učestalosti rak krvi koji čini 10 posto svih hematoloških maligniteta, sa oko 80.000 obolelih svake godine u svetu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u našoj zemlji se godišnje dijagnostikuje više od 300 obolelih od ove bolesti.

– Potreba za dostupnošću visoko efikasnih lekova je velika, posebno kada se govori o pacijentima kojima se bolest vratila, odnosno koji su u relapsu bolesti. Oko 30 posto ovih pacijenata ima bolest visokog rizika i njima je u našoj zemlji potrebno omogućiti lečenje novim terapijama, inovativnog mehanizma delovanja, kao što su monoklonska antitela, koja u kombinaciji sa već dostupnim lekovima više nego dvostruko produžavaju vreme do pogoršanja i
progresije bolesti u odnosu na trenutno dostupne terapije, uz značajno unapređenje kvaliteta života i postizanje socijalnog i radnog funkcionisanja. Savremene terapije su standard u lečenju mijeloma u Evropi, a dostupne su i u zemljana regiona – naglašava prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Aktiva Srpskog lekarskog društva za multipli mijelom.

Pročitajte još:

Trenutno je do 40 odsto pacijenata mlađe od 65 godina, a neophodan je individualan pristup terapiji svakog bolesnika, u zavisnosti od njegovog opšteg stanja i karakteristika bolesti.

Stručnjaci preporučuju zdravstvene rutinske kontrole dva puta godišnje  zdravim osobama, gde promene u krvi mogu da ukažu na postojanje hematološkog oboljenja. Parametri koji mogu da signaliziraju na bolest su visoka sedimentacija, anemija i oštećenje bubrežne funkcije.

U poslednjih 15 godina sa pojavom novih lekova, tok bolesti i samo lečenje su unapređeni. Osnovni cilj lečenja je postizanje kontrolisanog hroničnog stanja i održavanje kvaliteta života.

Pročitajte još:

– Osobe koje boluju od multiplog mijeloma imaju oslabljen imuni sistem i osetljivi su na virusne infekcije, samim tim spadaju u rizičnu grupu pacijenata i njima se svakako preporučuje vakcinacija protiv koronavirusa. Ne možemo očekivati potpunu zaštitu, ali vakcinacija nam omogućava da i ukoliko dođe do zaražavanja bude lakša forma bolesti koja nije životno ugrožavajuća – zaključila je prof. dr Bila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike