Ne, opet! Pojavila se bolest slična gripu i koroni - Prenosi se sa domaćih životinja na ljude, već zaraženo dvanaestoro!

21.03.2022

12:04

0

Praćena je visokom temperaturom i upalom pluća

Ne, opet! Pojavila se bolest slična gripu i koroni - Prenosi se sa domaćih životinja na ljude, već zaraženo dvanaestoro!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bolest, po simptomima slična gripu ili koroni, takozvana Kju groznica potvrđena je ko 12 meštana sela Moravnici kod Rijeke.

Dijana Lakošeljac, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rekla je na konferenciji za novinare da se Kju groznica proširila nakon grupisanja pacijenata u jednoj ulici i da je do sada potvrđeno 12 pozitivnih osoba od ukupno 20.

Ova infekcija karakteristična je po visokoj temperaturi, a prenosi se sa domaćih životinja na ljude. Najčešće sa ovaca, koza ili krava.

Inkubacija traje dve do tri nedelje, a simptomi su visoka temperatura, opšta malaksalost i kašalj, pa se bolest može pomešati sa gripom ili koronom. K-groznica je često praćena upalom pluća, polovina zaraženih razvije simptome i uspešno se leči antibioticima, navode na Institutu.

Uzročnik se često širi tokom jagnjenja, preko životinjskih izlučevina, a ljudi se zaraze udisanjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Net.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike