Srpski epidemiolog izneo ozbiljne tvrdnje: Moguće je napraviti virus koji ubija jedan narod, primer već postoji

16.03.2022

22:50

0

Objašnjava da su male boginje za nas interesantne jer smo mi prva država u svetu koja je pokušala da dobije vakcinu šezdesetih godina prošlog veka

Srpski epidemiolog izneo ozbiljne tvrdnje: Moguće je napraviti virus koji ubija jedan narod, primer već postoji
Slika ekrana/RTS

Epidemiolog Radmilo Petrović rekao je da je, prema njegovim saznanjima, moguće napraviti biološko oružje koje napada samo određenu naciju, i da se radi na tome. Biološko oružje nije upereno samo protiv ljudi, korisnih biljaka i domaćih životinja, nego je upereno da ekonomski baci na kolena zemlju protiv koje je usmereno, kaže Petrović.

Od svega što smo preživeli zbog koronavirusa i podsećanja na epidimiju velikih boginja pre 50 godina, strašnije su još jedino tvrdnje da u mnogim zemljama postoje laboratorije koje viruse koriste za biološko oružje.

Doktor Radmilo Petrović, epidemiolog, poznavalac opasnih virusa, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, da se ovaj talas koronavirusa bliži kraju za nedelju, dve, tri nedelje, da smo sa kovidom 19 skoro pa završili, ali da ćemo tek videti da li će se pojaviti kovid 22 ili kovid 23.

Slika ekrana/RTS
 

Bitku sa virusom su do sada izgubile 15.533 osobe, kod nešto manje od dva miliona ljudi registrovan je koronavirus, a testirano je oko devet miliona uzoraka.

Petrović kaže da je bilo teško izdržati dve godine pandemije, koja je odnela mnogo života i iziskivala puno napora i puno rada.

Dramatična borba sa velikim boginjama 1972. godine trajala je 55 dana. Da se neko zarazi, dovoljan je bio samo jedan jedini virus variole. Više od 18 miliona građana u tadašnjoj zemlji vakcinisano je u kratkom roku.

- Razlika je u tome što je bilo vakcine koja se vek i po koristila u Srbiji, vakcinacija je bila obavezna od 1,5 dana, a kada je došla epidemija, obavljena je revakcinacija. Imali smo vakcine, a posle smo ih još dobili, tako da je za kratko vreme moglo da se vakciniše 18 miliona ljudi. To je doprinelo tome da se vakcinacija obavi brzo i da epidemija prođe sa malim brojem preminulih - istakao je epidemiolog, koji je radio u to vreme u "Torlaku".

O malim boginjama

Profimedia
 

Ukrajini je nedavno proglašena epidemija malih boginja. Pre četiri godine epidemiolog Petrović je izjavio da je sramota što je bilo čak 4.500 obolelih kod nas.

Sada objašnjava da su male boginje za nas interesantne jer smo mi prva država u svetu koja je pokušala da dobije vakcinu šezdesetih godina prošlog veka, i tada je Jugoslavija bili jedna od vodećih zemalja sa eksperimentalnom vakcinom protiv malih boginja.

- Do devedesetih godina mi smo imali do 90 odsto vakcinisane dece, što je obezbeđivalo kolektivni imunitet. Međutim, zbog sankcija nismo imali vakcinu, bio je zabranjen uvoz, što nije bilo u redu, tako da je opadao imunitet. Ukoliko je procenat vakcinacije ispod 95 odsto, mogućnost da izbije epidemija je veća - napomenuo je Petrović.

Epidemiolog kaže da je epidemija velikih boginja bila prisutna svuda u svetu, a nas je iznenadila 1972. godine. Kako kaže, čudno je da je ona došla baš kod nas u Jugoslaviju, pošto ni druge, okolne zemlje nisu imale veći stepen vakcinacije.

- Nisam baš siguran da je jedan zdrav čovek Albanac doneo taj virus, više verujem da je to stimulisala neka druga zemlja - istakao je Petrović.

Slučajno otkrivene epruvete 

24sedam/Goran Sivački
 

Nekoliko epruveta sa zamrznutim virusom velikih boginja slučajno je otkriveno nedavno u laboratoriji u Pensilvaniji, a prošlog leta čitali smo o tome da se u Švajcarskoj otvara banka opasnih virusa.

- I dalje je na spisku biološkog oružja virus variola veae broj jedan. Veoma je postojan u spoljašnjoj sredini. Može dugo da ostane u sasušenom obliku. Zasada je dozvoljeno da samo dve laboratorije mogu da čuvaju taj virus - jednoj u Atlanti u SAD i u drugoj u Moskvi. Tu je dozvoljeno da se vrše eksperimenti da bi se dobili novi lekovi - napomenuo je epidemiolog, dodajući da mu deluje da i dalje neko pokušava da diže paniku sa virusom variole.

Prema njegovim rečima, posle epidemije u Jugoslaviji taj virus je u "Torlaku" uništen.

Biološko oružje koje napada samo određenu naciju  

- Kad su u pitanju biološke laboratorije, svaka laboratorija u svetu može da bude potencijalni proizvođač biološkog oružja. Od bakterijskih uzročnika, antraks može da proizvodi svako. Tokom 2004. je bilo 12 zemalja koje su proizvodile biološko oružje, a ono je konvencijom UN zabranjeno 1972. godine, sa snagom važenja 1975. Što znači da niko nije smeo da ga proizvodi - napomenuo je on.

Slika ekrana/RTS
 

Petrović ističe da je moguće napraviti biološko oružje koje napada samo određenu naciju i da se radi na tome.

- Zli ljudi se trude da naprave supervirus, da spoje virus koji se najlakše širi sa virusom koji daje najveću smrtnost. Virus SARS-a vezan je bio za azijatski tip DNK i on je izazivao oboljenje samo kod Azijata. Bilo je slučajeva u SAD, ali su svi oni bili importovani slučajevi - napomenuo je epidemiolog.

Prema njegovom mišljenju, biološko oružje nije upereno samo protiv ljudi, korisnih biljaka i domaćih životinja ,nego je upereno da bi ekonomski bacilo na kolena zemlju protiv koje je usmereno.

- Biološko oružje se koristi kao uvertira ekonomskom ratu. Variola je došla u februaru 1972, a posle je usledila operacija "Raduša", gde su terotisti iz Austrije prešli kod nas i pokušali da dignu ustanak protiv Titove Jugoslavije - podsetio je Petrović.

 

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS