Mala Sandra nikada nije imala normalan život: Devojčica trpela porodičnu torturu, a sada se bori sa teškom bolešću!

24.12.2021

06:10

0

Sandra će moći da diše samo uz našu pomoć

Mala Sandra nikada nije imala normalan život: Devojčica trpela porodičnu torturu, a sada se bori sa teškom bolešću!
sandra duric - Copyright Privatna arhiva

Sandra Đurić, šesnaestogodišnja devojčica iz Smederevske Palanke, od prošle godine se bori sa sistemskom bolešću vezivnog tkiva, reumatoidnim vaskulitisom i epilepsijom, a njenu muku nije olakšala ni njena okolina. Niko sem majke Sijvije nije bio tu da Sandri pruži podršku.

Sandra živi samo sa majkom, kao podstanar. Majka ne može da radi, jer je non-stop uz ćerku, a jedina primanja su im dečji dodatak i socijalna pomoć. Naravno, to nije dovoljno da plate ni ono najosnovnije, hranu i kiriju od 100 evra, a kamoli terapije i sve ono što sa tim dolazi kao propratni trošak.

- Sandra ide stalno na fizikalne terapije, dobila je i alergiju, ima gušenja i konstantne bolove. Već neko vreme čekamo da uradi skener, da se nabavi aparat koji bi to omogućio. Noću teško spava jer ne može da diše, tada je najgore - objašnjava majka Silvija za 24sedam.

Silvija objašnjava da im je svaka pomoć dobro došla jer su troškovi za Sandrino lečenje veoma visoki.

- Svaki mesec njene terapije koštaju više od 30.000 dinara, a njena dijeta je takođe vrlo skupa jer ne može da jede sve, već samo određenje namirnice  koje joj pomažu i ne ugražavaju njeno stanje. Putni troškovi su visoki, jer ja ne mogu da je vodim autobusom, ne može da se kreće, svaki put plaćamo taksi i tamo i nazad - priča Sandrina majka.

Foto: Privatna arhiva
 

Ona nam objašnjava i da je sposobna da radi, ali da ne može otkad je Sandra počela da dobija epileptične napade.

- Ranije sam mogla da je ostavim kod prijateljice, pošto familije nemamo, ali sad niko ne sme da je čuva zbog napada i gušenja - kaže Silvija.

Sandri se stanje naglo pogoršalo prošle godine, kad je imala 15 godina, a prema rečima njene majke do tada su ih svi uveravali da će sve biti u redu. Međutim, voda joj se stvara kod svih zglobova telu što skoro u potpunosti otežava njeno disanje i funkcionisanje.

Pije 23 leka

Majka Silvija objašnjava da Sandra, da bi imala potpunu terapiju, pije 23 leka a da je na kortiko- steroidima od treće godine, što podstiče gojenje.

- Pokušala sam na sve načine da joj obezbedim fond, zvala sam i socijalno, ali kažu da kod njene bolesti u opisu ne stoji da je njihova pomoć neophodna. Nama je samo prioritet sada taj aparat za disanje. To bi pomoglo da može nesmetano da diše, ne bi rešilo ni deo problema, ali je sada neophodno i to je ono za šta nam je potrebna pomoć - kaže Silvija.

Foto: Privatna arhiva
 

Silvija nam objašnjava da je Sandra bar psihički zdrava, ali da često pada u depresiju jer nikada nije imala detinjstvo.

- Često pada u depresiju, podigne se pa opet padne. Ona nema prijatelje, nema detinjstvo, njeno detinjstvo je bolnica. Bolnica joj je kuća, nikada nije imala normalan život - kaže Silvija.

Nema podršku porodice

Silvija kaže da je ona jedina osoba koju Sandra ima.

- Starija ćerka mi živi u Ćupriji, ali nemamo neki kontakt, a to bi mogla da bude jedina porodica na koju bi Sanda mogla da se osloni. Sama sam sa njom, još otkad sam se razvela. Nema niko da nam pomogne - objašnjava Silvija.

Silvija je ispričala da je Sandra veliki borac da je svašta preživela u porodici i da su zbog problema sa nasilnim ocem morale da odu, ali da su sada sigurne, samo prepuštene same sebi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike