Prljava kiša prekrila Srbiju: Građani iznenađeni flekama na automobilima i garderobi - srpski meteorolog objasnio o čemu se radi (FOTO)

16.03.2022

08:35

0

Srpski meteorolog Đorđe Đurić objasnio je kako je došlo do ove pojave

Prljava kiša prekrila Srbiju: Građani iznenađeni flekama na automobilima i garderobi - srpski meteorolog objasnio o čemu se radi (FOTO)
24 sedam/J.S.

Jutros je u Srbiji pala prljava kiša. Građani su se šokirali flekama koje je padavina ostavila na automobilima, ali i na garderobi. 

Srpski meteorolog Đorđe Đurić objasnio je kako je došlo do ove pojave.

- Pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju, padala je prljava kiša. U pitanju je prirodna i bezopasna pojava - naveo je Đurić na društvenoj mreži Fesbuk.

Kako je obrazložio, zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope.

- Usled ovog efekta, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcaraske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predelima sa kišom padala je "prljava" kiša - istakao je srpski meteorolog.

U toku ovog jutra jugozapadna strujanja donela su čestice peska i do Srbije, pa je u pojedinim predelima gde je jutros bilo kiše, padala kiša sa česticama pustinskog peska iz Sahare, a što je vidljivo na automobilima i drugim vozilima. U pitanju je potpuno prirodna i bezopasna pojava.

- Inače, osim peska, do Srbije je stigla i znatno toplija vazdušna masa, pa je ovog jutra u Beogradu 12°C, a u ostalim predelima od 2°C na jugu do 10°C na severu Srbije. Otopliilo je i na planinama, pa Sjenica i Kopaonik mere 0°C, a Zlatibor 5°C. Inače, prethodnih dana jutra su bila ledena, uz temperature i ispod -10°C, u Sjenici i do -22°C, a u okolini Sjenice i do -28°C.

Kako je naveo Đurić, pred nama je oblačan, ali topao dan, a kiša koja je zahvatila severoistok Srbije, proširiće se tokom dana i na ostale predele Srbije.

- Zbog jugozapadnog strujanja i dalje će biti moguća prljava kiša, ali ne zadugo, jer u toku dana sa severa sledi prodor hladnog fronta, pa će vetar biti u skretanju na pojačan severozapadni, koji će pročistiti atmosferu od peska, ali doneće i nešto hladniju vazdušnu masu - zaključio je Đorđe Đurić.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti