Sednica Kriznog štaba u četvrtak! Ukidaju se kovid propusnice i karantin?

07.03.2022

11:02 >> 12:22

0

Prof. dr Branislav Tiodorović, je prošle nedelje najavio mogućnost ukidanja karantina za kontakte i kovid popusnica koje važe od 20 sati

Sednica Kriznog štaba u četvrtak! Ukidaju se kovid propusnice i karantin?
Kovid propusnicePixabay Katarina Mihajlović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Pixabay

Sednica kriznog štaba biće u četvrtak u 16 sati, navode mediji, a na stolu će biti ukidanje kovid propusnica, a i karantina za kontakte zaraženih koji nemaju zeleni sertifikat.

Medicinski deo kriznog štaba u petak je imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić, a upravo je odlučeno da sednica bude u četvrtak u 16 sati.

Prof. dr Branislav Tiodorović, je prošle nedelje najavio mogućnost ukidanja karantina za kontakte i kovid popusnica koje važe od 20 sati.

- Za to sam da odmah ukinemo kovid propusnice jer se ionako ne poštuju, ako ćemo pošteno. I upravo zbog tog nepoštovanja se i postavlja pitanje treba li i dalje da postoje te propusnice, koje inače važe od 20 sati u ugostiteljskim objektima. A vrlo brzo ćemo da ukinemo karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, a nemaju zeleni sertifikat odnosno nisu ni vakcinisani, ni preležali koronu nedavno - rekao je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović iz kriznog štaba.

Oglasio se i Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će o ukidanju mera protiv korona virusa, među kojima su kovid propusnice, odlučivati struka, ali i da smatra da nismo daleko od ukidanja mera.

Na konstataciju novinara u Leskovcu da se najavljuje ukidanje kovid propsunica, te da li to znači i ukidanje svih mera, Vučić je odgovorio: "O tome će da odlučuje medicinski štab, ali mislim da verovatno nismo daleko od takve odluke".

Na pitanje kada će krizni štab da zaseda i smanjuje restrikcije, odnosno ukida mere, prof. Tiodorović je istakao da sednica još nije zakazana.

- Nema šta posebno da se ukida, kad se niko ničega ne pridržava. Pogledajte, koliko je ljudi bilo neki dan na stadionu - rekao je prof. Tiodorović i dodao: 

- Karantin za kontakte treba ukinuti i da ostane samo izolacija za one koji se leče u kućnim uslovima. Sada je to sedam dana za razliku od ranijih 14 jer omikron dosta brzo prođe, pogotovu kod mlađih ljudi.

Koronavirus je do juče u 15 sati potvrđen kod 1,641osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 32 pacijenata. Na respiratoru je 94 pacijenata. Testirano je 8,443  osoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike