Povratak u normalu: Epidemiološka situacija se smiruje, da li će Krizni štab ukinuti mere?

19.02.2022

08:04

0

Sa 6.298 inficiranih za poslednja 24 sata, i padom broja hospitalizovanih, Srbija sada ima značajno mirniju situaciju. Broj umrlih je još visok, što je uobičajeno za kraj talasa

Povratak u normalu: Epidemiološka situacija se smiruje, da li će Krizni štab ukinuti mere?
maske kovid ambulanta - Copyright Profimedia

U Srbiji mere postoje "samo na papiru", pa Krizni štab, čije je zasedanje nezvanično najavljeno za sledeću nedelju, ko bi donosio takvu odluku, formalno može da ukine samo ono što se u praksi ionako uglavnom ne poštuje. Holandija je najavila "povratak u normalu" od 25. februara, Austrija od 1. marta, Nemačka 20 dana kasnije. 

Austrija je trenutno 10. u Evropi sa 2.447 prosečno inficiranih za sedam dana na 100.000 stanovnika, a po istim parametrima Slovenija je na 11. mestu. Brojevi novoinficiranih su, i pored smirivanja situacije, u gotovo svim zemljama još višestruko veći nego kada su se zemlje zatvarale pred naletom kovida, a SZO upozorava da se epidemija pomera ka istoku Evrope.

Sa 6.298 inficiranih za poslednja 24 sata, i padom broja hospitalizovanih, Srbija sada ima značajno mirniju situaciju. Broj umrlih je još visok, što je uobičajeno za kraj talasa - u petak ih je bilo 62. Ako se i bude povećavao broj novoinficiranih, što bi moglo da se dogodi posle praznika, epidemiolozi ne očekuju da će broj pozitivnih testova premašiti 10.000 dnevno.

Međutim, činjenica je da još računaju da kroz zdravstveni sistem prolazi tek svaki treći oboleli, jer zbog blagih simptoma većina ne dolazi kod lekara. Procena je da je sad svaki 10. inficirani zaražen delta sojem.

Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, kaže da i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu.

- Ako smo u januaru imali više od 350.000 inficiranih osoba, u februaru gotovo 200.000, taj trend je smanjen za oko 20 odsto. Broj pozitivnih pacijenata, u odnosu na prve preglede, koji je u januaru bio i 70 odsto, sada je spušten na 40 procenata - rekao je dr Bekić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike