Srpski novinari osuđuju zabranu RT i Sputnjika: Duboko uznemirujući rečnik predstavnika EU koji koriste kao opravdanje

03.03.2022

13:48

1

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) očekuju od EU da povuče odluku o zabrani RT i Sputnjika

Srpski novinari osuđuju zabranu RT i Sputnjika: Duboko uznemirujući rečnik predstavnika EU koji koriste kao opravdanje
Raša tudej - Copyright Profimedia

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružilo se danas stavu Evropske federacije novinara (EFJ), čiji su članovi, koja je izrazila da strahuje od efekata spirale cenzure na slobodu izražavanja u Evropi, imajući u vidu odluku o zabrani RT i Sputnjika.

- UNS i SINOS osuđuju zabranu RT i Sputnjika u zemljama Evropske unije i retoriku političara i visokih predstavnika EU koja prati ovu odluku, koju smatramo duboko pogrešnom i porazom za slobodu izražavanja - navedeno je u saopštenju.

UNS i SINOS ističu da se solidarišu sa koleginicama i kolegama u ovim medijima i očekuju da EU odluku o zabrani emitovanja hitno povuče.

- Duboko je uznemirujući rečnik koji visoki predstavnici EU koriste kao opravdanje odluke o zabrani medija nazivajući RT i Sputnjik "dezinformativnim i manipulativnim sredstvima", "medijskom mašinom Kremlja", koja "sipa toksične laži" - kaže se u saopštenju.

UNS i SINOS podsećaju da je 1999. godine za NATO legitimni vojni cilj bila Radio-televizija Srbije u čijem je bombardovanju 23. aprila ubijeno 16 medijskih radnika.

- Niko iz ove vojne organizacije, koja je bombardovanjem medija ustanovila presedan, nije odgovarao zbog ubistva 16 medijskih radnika - navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike