Zaustavili vatrogasna kola, a sirena nastavila da radi! Samo u jednom slučaju vozila pod signalizacijom smeju da jure po gradu (FOTO/VIDEO)

03.03.2022

07:15

1

Ako prekrše neko saobraćajno pravilo u funkciji spasavanja života, onda neće biti kažnjeni, ali se to i dalje tretira kao prekršaj

Zaustavili vatrogasna kola, a sirena nastavila da radi! Samo u jednom slučaju vozila pod signalizacijom smeju da jure po gradu (FOTO/VIDEO)
požar zapalio se auto 0203 2022 foto kaca (4) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na novobeogradskom Bulevaru Zorana Đinđića juče se zapalio automobil, koji je u potpunosti izgoreo, ali je pažnju na društvenim mrežama izazvalo to što su vatrogasne ekipe ostavile uključenu sirenu na vozilu čak i kada su počele da gase požar.

Tako su neki komentarisali da je to nepotrebno dizanje tenzija, kao i da su u obavezi da ih isključe čim stignu na mesto požara, kako ne bi uznemiravali ljude oko sebe. Iako su vatrogasci ubrzo isključili sirenu, čak i da su je ostavili ne bi bili u prekršaju.

Naime, profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže za 24sedam da vozač vatrogasnog vozila nije morao da isključi sirenu, uprkos tome što je vozilo zaustavljeno, a vatrogasci započeli gašenje.

- Isključivanje sirene podleže proceni onoga ko je u vozilu, u smislu da li može nastati opasna situacija ako je isključi - kaže on.

Nažalost, ima vozača koji zapravo i ne znaju kada vozilo koje ima uključenu signalizaciju ima prednost, kada je u prekršaju i koja pravila mora da poštuje.

24sedam
Izgoreo automobil na Novom Beogradu

 

Vujanić objašnjava da postoje i te kako stroga pravila koja bi svaki vozač trebalo da zna.

- Vozila pod pratnjom i prioritetom za vreme vožnje moraju da imaju uključene zvučne i svetlosne signale. Mogu da ih isključe samo ako se kreću dozvoljenom brzinom, a čim voze brže od dozvoljenog moraju da imaju i zvučnu i svetlosnu signalizaciju. Dakle, ako se kreću brzinom većom od one koja je dozvoljena u gradu, odnosno 50 kilometara na čas - objašnjava on.

Profesor dodaje da vatrogasna kola ne smeju da prođu kroz crveno. uprkos signalizaciji. 

- Ako prekrše neko saobraćajno pravilo u funkciji spasavanja života, onda neće biti kažnjeni, ali se to i dalje tretira kao prekršaj. Recimo, neko ima otvoren prelom noge i krvari, a vi prođete kroz crveno. Ali ako se vozilo pod signalizacijom sudari sa nekim, onda nema šanse da ne budete krivi - kaže Vujanić. i dodaje da saobraćajna pravila jedino ne važe za policiju.

Zanimljive su i situacije u kojima vozilo ima samo svetlosnu, ali ne i zvučnu siignalizaciju.

- Ako uključi samo svetlosnu, onda ima prednost u saobraćaju, ali mora da se kreće dozvoljenom brzinom - kaže Vujanić.

I zato je uključivanje svetlosne i zvučne signalizacije istovremeno jedina situacija u kojoj će svaki vozač moći da primeti vozilo policije, hitne pomoći ili vatrogasne službe.

- Jedini problem u saobraćaju nastaje ako se vozilo nađe u situaciji koja je iznenađujuća za vozača, a sve drugo mu nije problem. Kad neko ima uključeno rotaciono svetlo, u principu će ga svi videti, čak i oni sa slabijim vidom. Ali kada uključi i sirenu, onda neko treba da bude i gluv i slep pa da ga ne vidi i ne čuje - objasnio je Vujanić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike