Vujović: Rekonstrucija toplane jedna od najvećih zelenih investicija u Kragujevcu (FOTO)

01.03.2022

13:55

0

U ovom momentu, u kragujevačkoj toplani se postavlja pet novih kotlova renomiranih proizvođača

Vujović: Rekonstrucija toplane jedna od najvećih zelenih investicija u Kragujevcu (FOTO)
IMG-20220301-WA0056 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove u kragujevačkoj toplani „Energetika“, gde je u toku montaža novih kotlova koji će zameniti 50 godina stare kotlove na ugalj. Rekonstrukcija toplane koja prelazi na ekološki prihvatljiviji energent u velikoj meri će unaprediti kvalitet vazduha u Kragujevcu, a time i kvalitet života građana.

- Danas smo svedoci realizacije jednog od najvećih zelenih kapitalnih projekata u Kragujevcu. Kvalitet vazduha je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva na čijem sam čelu i zbog toga i ulažemo u ovakve projekte. Širom Srbije menjamo kotlarnice kako bi bile efikasnije i koristile ekološki prihvatljivije energente. U ovom momentu, u kragujevačkoj toplani se postavlja pet novih kotlova renomiranih proizvođača. Kada budu pušteni u rad, emisija ugljen - dioksida u ovom gradu će biti smanjena za 70 odsto, a sumpor -dioksid i čvrste čestice će biti eliminisane - rekla je ona.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ministarka je dodala da su pre godinu dana obećali građanima Kragujevca da će biti rešen ovaj problem.

- I danas pokazujemo da držimo obećanje. Ovaj projekat je rezultat zajedničkog rada predsednika Srbije, Vlade, lokalne samouprave i građana, i dokaz da zajedno možemo sve – rekla je Vujović.

Ministarka je objasnila da će novi kotlovi biti postavljeni u narednim danima, nakon čega sledi probni rad, kako bi u sledećoj grejnoj sezoni građani Kragujevca imali bolji kvalitet vazduha. Prema njenim rečima, zamenom kotlova, pepeo se neće više deponovati, a u drugoj fazi projekta je planirana sanacija postojećeg pepela u kompleksu „Energetike“, kojeg prema procenama ima oko 40.000 tona.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj, uz čiju podršku realizujemo ovaj projekat, završili su studiju kako da se najbolje iskoristi postojeći pepeo, da bi u skladu sa principima cirkularne ekonomije dobio drugu upotrebnu vrednost. Kada se odluči kako će se koristiti pepeo, krećemo u izbor izvođača i zatvaranje deponije – istakla je Vujović.

Ona je zahvalila direktoru „Energetike“ Andreju Iliću i svim zaposlenima koji brzo i efikasno rade da bi građani sledeću grejnu sezonu dočekali sa boljim kvalitetom vazduha.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

- Hvala gradonačelniku Dašiću na dobroj saradnji i podršci. Ovo nije jedini projekat Ministarstva zaštite životne sredine u Kragujevcu. Zamenili smo i kotao u osnovnoj školi, a grad učestvuje i na drugim konkursima ministarstva, pre svega za zamenu individualnih ložišta i pošumljavanje. Naš cilj je da podstaknemo da se što više ekoloških projekata realizuje širom Srbije i u tome zajedničkim snagama i uz dobru saradnju i uspevamo – rekla je Vujović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike